Afbeelding

Bezwaar tegen horeca in de theekoepel

Algemeen Warmond

• Buren bang voor bacchanaliën in park Groot Leerust

warmond n De advocaat van de buren van Park Groot Leerust was vorige week verbaasd. De gemeente heeft wel erg gemakkelijk een vergunning gegeven voor de exploitatie van de kleine horeca in de theekoepel. Vorige week protesteerde hij voor de Bezwaarcommissie, die hierover een hoorzitting hield.

Door Nico Kuyt

Sinds juni wordt er koffie en thee geschonken vanuit de theekoepel. Maar de buren vinden het helemaal niets. Hun privacy wordt aangetast, zo geven zijn aan. En als misschien volgend jaar ook nog alcohol wordt geschonken, dan wordt het echt gezellig voor de bezoekers, maar voor hen niet. Een terras op tien meter afstand, zij willen het niet. Bovendien wijzen de buren op de parkeerproblemen met auto's. De gemeente zegt wel dat de meeste bezoekers met de fiets komen, maar zij ervaren anders. Naar hun mening is het parkeren toegenomen sinds de komst van de horeca in de theekoepel. De advocaat heeft de plek des onheils diepgravend onderzocht en vond diverse mankementen. Zoals over de mobiele toiletvoorziening. Het blauw karretje is wel geplaatst, maar ondanks dat er wielen onder zitten, is er volgens hem wel een vergunning nodig en die is er niet. Ook miste hij een milieumelding voor het gebruik voor horeca van de koepel en de exploitatievergunning bleef ook onhelder. Voor een horeca van deze omvang zijn ook 10 parkeerplaatsen nodig volgens de plaatselijke parkeernota en die heeft hij niet gevonden. Het aantal fietsplekken voldoet volgens hem ook niet aan de wettelijke vereisten. "Wat een luxe. De gemeente Teylingen is wel heel vriendelijk voor ondernemers, maar dat doet geen recht aan de bescherming van de aanwonenden voor rust en privacy. Er is wel heel lichtvaardig tot de vergunning besloten. Er is heel gemakkelijk meegedacht met de ondernemer, maar de belangen van de omwonenden zijn onderbelicht gebleven", zo hield hij de commissie voor.

Ook andere omwonenden hebben problemen met de horeca. "Er is wel heel gemakkelijk gezegd dat dat leuk is voor Warmond, maar er zijn wel alternatieven te vinden, zoals het eiland Koudenhoorn. Prima parkeren, geen overlast." Nu horen zij het geluidsoverlast vanuit de theekoepel en zijn bang dat het met een alcoholisch drankje nog erger wordt.

Pilot

De gemeente ziet het allemaal niet zo erg. Het is een pilot voor twee jaar. Een onderzoek toont volgens de ambtenaren aan dat niet aantoonbaar meer autoverkeer in de straat komt door de theekoepel. De parkeerplekken worden elders bezet door verbouwingen en dergelijke. Er komen meer mensen met de fiets en daarvoor heeft de gemeente 20 stallingen in het park geworpen. Dat voldoet, want slechts één dag was er te weinig capaciteit in het park. Als het te weinig blijkt, dan komen er nog een paar rekken bij.

De gemeente is ook van mening dat de afstand tot de omwonenden 'respectabel' is. Het is een openbaar park en dat blijft het ook na de komst van de horeca. Het eventueel schenken van alcohol is nu niet aan de orde. En de toiletvoorziening is geplaatst voor de tijdelijkheid van de pilot. Of er een vergunning voor nodig is, dat werd vorige week niet helemaal duidelijk. Datzelfde geldt voor de milieumelding. Die blijkt in ieder geval niet te zijn gedaan. Volgend jaar komt een evaluatie onder de omwonenden wat hun beleving is, maar die behouden hun twijfels. Er is geen nu al geen enkele vorm van handhaving en het leidt tot overlast. Al het verkeer komt langs hun woning. Of mensen door het park lopen of daar gaan zitten, dat maakt wel een verschil. De exploitant ziet geen problemen. Ja, er komen weleens bezoekers met de auto, die 'te krakkemikkig zijn om te lopen'. Het merendeel komt per fiets. Er komen allerlei groepen in het park, om boodschappen te halen of een feestje op boot en dat heeft niets met het terras te maken. Het openbaar toilet is overigens volgens de exploitant zeer gewenst, vergunning of niet. "Ik heb het zien gebeuren dat vanuit de boot, met de broek op de knieën door het park de bosjes wordt ingedoken", zo schilderde hij.

Hoe de Bezwaarcommissie over alles denkt, zal over enkele weken blijken.

Uit de krant