Beide basisscholen zitten sinds een jaar in de nieuwbouw achter het Trefpunt.| Foto: pr./www.hetlandtgoed.nl
Beide basisscholen zitten sinds een jaar in de nieuwbouw achter het Trefpunt.| Foto: pr./www.hetlandtgoed.nl

Krimpend aantal leerlingen oorzaak fusie basisscholen Warmond

Algemeen Warmond

Warmond • Het bestuur van Stichting PCPO en de Sophia Stichting heeft de intentie uitgesproken om basisscholen De Waaier en Het Landtgoed, beide gevestigd in de brede school achter Het Trefpunt, samen te voegen. De ouders zijn vorige week donderdag op de hoogte gesteld. Aan de medezeggenschapsraden wordt instemming gevraagd. De fusie moet ingaan bij de start van het nieuwe schooljaar.

De leerlingenaantallen op de scholen zijn afgelopen jaren gekrompen en dit zet de komende jaren verder door. "Beide scholen worden afzonderlijk te klein om kwalitatief goed onderwijs en goede zorg blijvend aan te bieden," meldden de PCPO en Sophia Stichting. Het aantal leerlingen in Warmond is de laatste vier jaar met 15 procent gedaald en met een totaal van 286 is dat lager dan de prognoses van gemeente en Rijk (304/320 leerlingen). Het aantal leerlingen is op beide scholen de afgelopen jaren afgenomen; op De Waaier met 19 procent en bij Het Landtgoed met 12 procent.

De Waaier heeft momenteel 123 leerlingen in vijf groepen, maar de stichtingen verwachten een lichte krimp. Op Het Landtgoed zijn de 163 leerlingen verdeeld over zeven groepen. De PCPO meldt dat de verwachting is dat dit aantal in de komende vijf tot tien jaar zal dalen naar 140 leerlingen, die dan zouden worden verdeeld over vijf groepen. De prognose is dat het aantal leerlingen de komende tien jaar met tenminste nog eens 20 procent daalt. In de kalenderjaren 2013-2016 zijn per jaar 25 tot 35 kinderen in Warmond geboren, dat is vanaf schooljaar 2017-2018 ongeveer een schoolklas per jaar.

Alleman en Oostergeest

"Het bestuur doet dit voorstel, omdat daarmee voor lange tijd een volwaardige school van voldoende omvang ontstaat waarin onderwijskwaliteit en organisatie goed geborgd en ontwikkeld kan worden," licht Sylvia Spierenburg, lid College van Bestuur, het voorstel toe. "En daarnaast willen we een school met een breed (buitenschools) aanbod realiseren. Het gebouw en de locatie bieden alle kans hiervoor."

De basisscholen verhuisden eind 2015 ieder naar de nieuwe locatie van de brede school achter Het Trefpunt. Enkele maanden eerder, in oktober 2015, zijn de basisscholen De Alleman en CBS Oostergeest samengevoegd en verder gegaan onder de naam basisschool Het Landtgoed.

Brede levensbeschouwelijke school

Het voornemen voor de fusie van de scholen tot één nieuwe basisschool moet ingaan bij de start van het nieuwe schooljaar in augustus. Het is de bedoeling dat het een brede levensbeschouwelijke school wordt, waar ruimte is om verschillende overtuigingen en christelijke religies aan bod te laten komen, zegt Erik van Lingen, lid College van Bestuur a.i. van Stichting PCPO. De Waaier is een rooms-katholieke basisschool en Het Landtgoed een brede levensbeschouwelijke school..

De integratie van de huidige klassen zal in fasen verlopen. Van Lingen: "Het is niet zo dat alle groepen vanaf augustus worden samengevoegd. Een groot deel van de huidige klassen blijven bestaan en krijgen les volgens de methodes die ze al jaren volgen. Met de kleuters die vanaf augustus starten, wordt één nieuwe klas gevormd. Zij zitten in dezelfde groep. In de jaren daarna wordt dat zo verder uitgebreid en wordt rustig een plan gemaakt met daarin keuzes voor leerstof en -methode."

Directeur

Het bestuur streeft ernaar om al per 1 april op beide scholen dezelfde nieuwe directeur fulltime aan te stellen. Die heeft de taak het fusieproces te ontwerpen en gaat samen met het team werken aan een integratieplan en een aansprekend onderwijsconcept. Voor de zomervakantie zal hier duidelijkheid over komen. Fred Boomaars, de huidige directeur van De Waaier, blijft tot 1 augustus in functie, naast de nieuwe directeur. De huidige vaste leerkrachten kunnen werkzaam blijven binnen de nieuwe school, zegt Van Lingen. "De fusie is niet ingezet als bezuiniging en hoeft niet te leiden tot vermindering van het aantal docenten."

Vorig jaar waren er bij de PCPO wel een aantal leraren die afscheid moesten nemen. Dat had te maken met de financiële situatie van de stichting. De Sophia Stichting kwam in 2015 in de rode cijfers, maar staat inmiddels weer in de plus. De PCPO volgde niet veel later, maar verkeert nog steeds in financieel zwaar weer. Eerder werd al de locatie Diligence van basisschool De Rank in Sassenheim gesloten in een poging te bezuinigen.

Toch is de financiële situatie van de PCPO niet de reden voor de fusie, benadrukt Van Lingen. "De financiële middelen van de PCPO om te investeren in scholen zijn op dit moment gering, dat klopt. De Sophia Stichting heeft die wel. Maar het gaat om het realiseren van een goede bijzondere school bij daling van de leerlingaantallen. Als één grote school kunnen we beter zorgen voor ontwikkeling en ontplooiing."

Nieuwe naam

Met de komst van een nieuwe school, is natuurlijk ook de vraag of er een nieuwe naam komt. Van Lingen kan er op dit moment nog geen uitspraak over doen. "Daar wordt nog naar gekeken. Misschien gaat de school in augustus verder onder een nieuwe naam, maar op een later moment is ook mogelijk."

PCPO en Sophia Stichting: 'Beide scholen worden afzonderlijk te klein'

Uit de krant