| Foto: archief
| Foto: archief

Leiderdorp heeft geen moeite met komst skeelerbaan in Veerpolder

Politiek Warmond

♦ Bewoners Merenwijk in verzet met website

Warmond • De Leiderdorpse ijsclub VIJL heeft geen problemen met de komst van de skeelerbaan in de Veerpolder van Warmond. De Leiderdorpse club ziet hierin geen concurrentie met de eigen skeelerbaan.

Door Nico Kuyt en Marieke Voorn

De Warmondse IJsclub is bij VIJL langs geweest in verband met de plannen voor de aanleg van de baan. VIJL blijkt positief te zijn. Ze zijn niet bang voor eventuele concurrentie, maar zien het als een versterkende werking voor de sport en vinden een extra baan in de regio juist fijn. Er wordt door de clubs onderling al gesproken over mogelijke wedstrijden tegen elkaar, zo geeft B&W van de buurgemeente aan na gesprekken met VIJL. Het gemeentelijk bestuur van Leiderdorp is in overleg met VIJL over het mogelijk opplussen van die skeelerbaan, zodat hierop, eveneens als in Warmond, officiële wedstrijden gehouden kunnen worden. Hiervoor is een aanpassing van enkele tienduizenden euro's nodig.

Protest uit Merenwijk

En terwijl de collega-club dus positief is, komen de bewoners van de aangrenzende Merenwijk juist in verzet tegen de aanleg van de nieuwe skeelerbaan bij de Warmondse IJsclub. Om hun bezwaren kenbaar te maken, hebben de omwonenden een website gemaakt. Op www.skeelerbaannee.com leggen zij uit waarom ze tegen de komst van skeelerbaan zijn.

Vrees voor overlast

Ook spraken de Merenwijkers vorige week al in tijdens de commissievergadering over de gang van zaken. Dat de ijsclub geen omgevingsvergunning hoeft aan te vragen, roept bij hen vragen op. Ook vrezen de bewoners overlast, omdat de skeelerbaan geschikt wordt voor landelijke wedstrijden. "Het te verwachten bezoekersaantal geeft een forse extra belasting op dit groene rust- en stiltegebied. We vrezen daarnaast voor licht-, geluid- en parkeeroverlast," zegt Andre Mom namens de omwonenden. De bewoners vragen zich af waarom de gemeente Teylingen niet naar alternatieven in de regio kijkt, zoals een locatie bij eventuele nieuwbouw van de ijshal in Leiden.

En er zijn meer tegenstanders. "Ook wij zijn tegen deze plannen", zegt Henk Schouten van de Stichting Broek- en Simontjespolder. "Als de Warmondse IJsclub deze skeelerbaan mag aanleggen, verdwijnt een mooi weidegebied uit de Kagerzoom."

 

Uit de krant