Sluiting van school is volgens de gemeente 'zuur', maar volgens wethouder De Roon is er wel alle begrip voor. | Foto: Arie in 't Veld
Sluiting van school is volgens de gemeente 'zuur', maar volgens wethouder De Roon is er wel alle begrip voor. | Foto: Arie in 't Veld

Beekbrugschool sluit deuren definitief in 2018

Algemeen Sassenheim

Lisse • Na het bericht dat de Rembrandtschool op korte termijn de deuren sluit, was er woensdag het bericht dat ook de Beekbrugschool zal ophouden te bestaan.

Door Arie in 't Veld

Weliswaar niet onmiddellijk, maar na het schooljaar van 2017-2018 zal het allemaal toch een feit zijn. "Als je kijkt naar de kwaliteit die we willen bieden, is het niet langer verantwoord de school open te houden. Vanwege het teruglopende aantal leerlingen, maar ook vanwege de financiën." Sylvia Spierenburg, lid van het college van bestuur van de Sophia Stichting windt er geen doekjes om dat als niet wordt ingegrepen het sluiten van de school als een zwaard van Damocles zal blijven hangen. "Veertigduizend euro in de min gaat nog wel, maar het ziet er naar uit dat er komend jaar nog 70 maar leerlingen zijn, met een inkomstendaling tot gevolg." Spierenburg zegt ook dat er alternatieven zijn overwogen, zoals fuseren met een andere school. "Alles overwegende is het sluiten van de Beekbrugschool de enige optie. Momenteel zijn twee leerjaren in één groep verenigd, maar wellicht komt het binnenkort zover dat drie leerjaren in één groep moeten worden ingedeeld. Daarbinnen moet ook nog eens gedifferentieerd worden naar niveau. Wij mogen niet van onze leerkrachten verwachten dat zij op negen niveaus lesgeven en tevens passend onderwijs bieden aan leerlingen met een specifieke onderwijsbehoefte."

Leerlingenaantallen

Het aantal leerlingen dat regulier basisonderwijs volgt in Lisse, is in vijf jaar met 13 procent gedaald. Van 2.313 in 2011 naar 2.016 leerlingen in 2016. Voor de Beekbrug is de voorspelling dat het team op 1 oktober 2017 lesgeeft aan circa 70 leerlingen. Ten opzichte van vijf jaar geleden een daling van 36,95 procent. Gezien het afnemend aantal leerlingen in het eigen voedingsgebied, is het zeer onwaarschijnlijk dat de school nog zal gaan groeien. "De Beekbrug heeft een historie (1930) als katholieke denominatie in buurtschap De Engel en heeft tevens een wijkfunctie. We hebben daarom ons uiterste best gedaan om tot een andere oplossing te komen", aldus Spierenburg. Vorige week dinsdag zijn de ouders tijdens een informatieavond op de hoogte gesteld. De avond is positief en begripvol verlopen.

Spierenburg zegt over de voorgenomen sluiting dat het de wens is dat alle huidige leerlingen tot 1 augustus 2018 aan de Beekbrug verbonden blijven. "In het nieuwe schooljaar 2017-2018 kan dan in samenspraak met de ouders en de leerlingen zorgvuldig worden bezien op welke nieuwe school de leerling kan worden ingeschreven."

Naar Springplank, Overplaats of Rank

Voor het gedeelte van de leerlingen uit woonkern De Engel en omgeving lijkt de nieuwe Sint Josephschool aan de Achterweg in Lisse de beste oplossing. Een aantal kinderen uit De Engel bezoekt deze school al. In de zomer van 2018 betrekt de Josephschool een nieuw gebouw en gaat dan verder als Integraal Kind Centrum van 0 – 13 jaar. Leerlingen die wonen in het grensgebied Lisse/Sassenheim zullen veelal aangewezen zijn op een school in Sassenheim. De dichtstbijzijnde opties zijn de Springplank en de Rank.

De Beekbrug zal zorgdragen voor een goede overdracht en overgang naar de ontvangende school. Wethouder Adri de Roon zegt over de voorgenomen sluiting van de school teleurgesteld te zijn toen hij het bericht hoorde. "Buitengewoon jammer dat dit besluit genomen moet worden, maar het gemeentebestuur heeft er wel alle begrip voor. Ik vind het belangrijk dat de tijd wordt genomen om dit op de best mogelijke manier af te handelen." Voor de leerkrachten geldt een werkgarantie binnen het gebied van de Sophia Stichting.

Uit de krant