Leen van Goeverden (SeniorWeb) en Hans Portengen (Bibliotheek Bollenstreek) ondertekenen het eenjarig contract voor een SeniorWeb leercentrum in de bibliotheek van Sassenheim. | Foto: Marieke Voorn
Leen van Goeverden (SeniorWeb) en Hans Portengen (Bibliotheek Bollenstreek) ondertekenen het eenjarig contract voor een SeniorWeb leercentrum in de bibliotheek van Sassenheim. | Foto: Marieke Voorn

Seniorweb krijgt eigen digitaal leercentrum in bibliotheek Sassenheim

Algemeen Sassenheim

Sassenheim • Steeds vaker wordt gevraagd om zaken via internet te regelen. Voor sommige senioren is dat best lastig, want hoe zorg je dat je bij blijft in deze digitale samenleving? SeniorWeb Sassenheim springt in op die vraag en opende op donderdag 9 maart een eigen leercentrum in de bibliotheek in Sassenheim. Op de locatie worden lessen en cursussen gegeven over onder andere het gebruik iPad's, Samsung Tablets en de functies van Windows.

Er is veel behoefte aan een vaste locatie voor vragen rondom computers en internet, zeggen Leen van Goeverden (SeniorWeb) en Hans Portengen (directeur Bibliotheek Bollenstreek), bij de ondertekening van het contract. "Tegenwoordig moet steeds meer met de computer of tablet in deze digitale samenleving. Voor senioren wordt digitale redzaamheid daarom steeds belangrijker."

Kleine groepen, veel hulp

SeniorWeb verzorgt al twintig jaar cursussen op het gebied van computergebruik. De landelijke organisatie kent allerlei lokale afdelingen. In Sassenheim werkte Stichting SeniorWeb Teylingen samen met Welzijn Teylingen. Toen die samenwerking stopte, is de stichting opgeheven. SeniorWeb Teylingen wilde door en kwam uiteindelijk uit bij de bibliotheek voor een eigen plek. Het leercentrum is op de eerste etage in een lokaal, waar vrijwilligers van SeniorWeb in kleine groepen (maximaal zes personen) de cursussen verzorgen, vertelt Van Goeverden. "Dat doen we expres in kleine groepjes, zodat iedere cursist genoeg aandacht krijgt. Er zijn dan ook altijd twee vrijwilligers tegelijkertijd aanwezig om de lessen te geven."

Momenteel kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor cursussen Windows basis, Tablet Computers of iPad. 

Digitale redzaamheid

Portengen is blij met de komst van het Leercentrum. "Zo'n 35 procent van de 65-plussers is digibeet en heeft weinig internetvaardigheden. Senioren zijn een belangrijke doelgroep voor de bibliotheek. In een samenleving waarin steeds meer online geregeld moet worden, is een centrale plek voor dit soort vragen belangrijk." 

SeniorWeb en Bibliotheek Bollenstreek hebben een overeenkomst getekend voor een jaar. Daarna is er een evaluatie en wordt besloten of de samenwerking wordt voortgezet. 

Inloopspreekuur

Naast de workshops en cursussen is er iedere donderdagmiddag ook een inloopspreekuur van 14.00 tot 16.00 uur. Tijdens DigiDonderdag kunnen bezoekers gratis hun vragen stellen over zaken rond computers en tablets. Ook in de bibliotheek in Voorhout (Herenstraat) en in 't Trefpunt in Warmond zijn wekelijks inloopspreekuren. In Voorhout is DigiDinsdag van 10.00 tot 12.00 uur en in Warmond is het tussen 14.00 en 16.00 uur DigiWoensdag.

Uit de krant