Op de computer kunnen bezoekers kijken of de windmolens vanuit een bepaald adres te zien zijn. | Foto: MV
Op de computer kunnen bezoekers kijken of de windmolens vanuit een bepaald adres te zien zijn. | Foto: MV

Flink wat belangstelling voor informatiemarkt over windmolens bij Akzo

Algemeen Teylingen

Flink wat belangstelling voor informatiemarkt over windmolens bij Akzo

Sassenheim • De informatiemarkt bij de AkzoNobel is gisteravond (dinsdag 16 mei) goed bezocht. De ongeveer zeventig belangstellenden hadden vooral vragen over geluidsoverlast, slagschaduw en horizonvervuiling.

Veel aanwezigen hadden de aankondiging van de informatiemarkt in de krant of op Facebook gelezen. Buurtbewoners in een straal van vijfhonderd meter van Akzo, in totaal vijftien huishoudens, waren middels een brief persoonlijk uitgenodigd.

Het is vooral druk bij de twee computerschermen achterin de ontvangsthal van Akzo. Daarop is door een visualisatie te zien of en hoe de windmolens te zien zijn vanaf een bepaalde plek. Veel bezoekers zijn nog onzeker en willen op de informatiemarkt uitvinden wat ze uiteindelijk van de windmolens gaan merken. Verschillende locaties in Teylingen en Oegstgeest worden ingevoerd. Met name de zichtbaarheid vanaf de eigen woning wordt veel gevraagd. Soms valt het mee, soms niet.

Concepten, maar niet definitief

Gaan bewoners veel van de windmolens merken? Op die vraag is nog lastig antwoord te geven, want initiatiefnemer AkzoNobel geeft aan zelf ook nog geen definitief plan te hebben. De twee windmolens -met een tiphoogte van 175 meter- waar in de media volop over werd gesproken, zijn slechts een concept, zegt Joost Sandberg, manager energie bij Akzo. "We hebben dat scenario uitgewerkt, maar het is niet gezegd dat dat het ook wordt."

Akzo wil werkgroepen in het leven gaan roepen, waar inwoners van Teylingen, maar ook andere belangstellenden, zich voor kunnen aanmelden. "Het gaat ons erom dat we de 15.000 megawattuur die we per jaar verbruiken, zélf willen opwekken. Hoe we dat doen, dat maakt niet uit. Het zou ook zomaar kunnen dat we drie, kleinere, windmolens gaan neerzetten. Maar dat moet eerst allemaal besproken worden binnen die werkgroep. We moeten het concept met drie molens nog helemaal uitwerken, dus ik weet op dit moment ook nog niet hoe hoog de tiphoogte wordt. Er zijn nog geen beslissingen genomen," verzekert Sandberg.

Zonnepanelen niet genoeg

De enige zekerheid die er wel lijkt te zijn, is dat er windmolens (die samen de naam Geert Willem Sikkens Park krijgen) op het terrein van de verffabrikant komen. Sandberg: "We zetten in op windenergie om onze doelstelling van honderd procent duurzaam in 2050 te kunnen halen. Met zonnepanelen op het hele terrein kunnen we hoogstens tien procent duurzame energie opwekken. De overige negentig procent moet uit de windmolens komen. Mensen die helemaal geen windmolens willen, mogen ook deelnemen aan de werkgroep, maar het blijft dat wij gaan inzetten op windenergie."

De provincie Zuid-Holland is positief over de ontwikkeling. Er zijn een aantal gebieden in de provincie aangewezen waar de realisatie van windenergie mogelijk is. De aangewezen locatie in Teylingen is op het terrein van AkzoNobel. Dit is onderdeel van de doelstelling van de provincie om 735,5 MW opgesteld vermogen windenergie te realiseren in 2020.

Aanpassen bestemmingsplan bij gemeente

Akzo verwacht na de zomer de vergunning voor de windmolens aan te kunnen gaan vragen, waarschijnlijk in het laatste kwartaal van dit jaar. Voor die tijd wordt er dan al in de werkgroepen gesproken. De aanvraag van de vergunning wordt gedaan bij de provincie, maar voor het windmolenplan is ook een herziening van het bestemmingsplan nodig. Dat herzien kan door de provincie, maar ook door de gemeente. De commissie Ruimte koos er vorige week voor die herziening in eigen hand te houden. Het is overigens wel zo dat de Provincie een afwijzend besluit van de gemeente kan overrulen en alsnog toestemming kan geven voor een aangepast bestemmingsplan.

Twijfel

Veel bezoekers van de informatiemarkt blijven ondertussen hun twijfel houden. Een aantal van hen woont binnen een kilometer van de molens. "Ik ben vooral benauwd voor het geluid," zegt een inwoner van de Fuchsiastraat in Voorhout. "Tussen onze wijk en de molens zit een open stuk en ik weet niet zo goed wat het geluid dan doet. Het geeft misschien overlast. En ik ben ook bang voor waardedaling van mijn huis."

Vanaf de Teylingerdreef zijn de hoogste windmolens (175 meter tiphoogte) goed te zien, is te zien op de visualisatie. Datzelfde geldt voor de Rijnsburgerweg. Verder weg is deze variant ook deels bij de Klinkenbergerplas en het sportpark De Roodemolen te zien.

Volgende informatieavond op 7 juni

Inwoners krijgen op woensdag 7 juni opnieuw de kans informatie in te winnen en hun mening te geven tijdens een door de gemeente Teylingen georganiseerde gespreksavond. Van 19,00 tot 21.00 uur kunnen bezoekers met B&W, raadsleden, vertegenwoordigers van Akzo en van de provincie in gesprek in het bestuurscentrum (Raadhuisplein 1) in Voorhout.

Lees meer in De Teylinger van woensdag 24 mei.

Uit de krant