Een slot met cilindertrekbeveiliging maakt het inbrekers lastiger om binnen te komen.
Een slot met cilindertrekbeveiliging maakt het inbrekers lastiger om binnen te komen. Foto: pr

Geef inbrekers geen kans! Hoe ga je zorgeloos de deur uit?

Algemeen Regio

Regio • Zorgeloos van huis gaan in de wetenschap dat je woning goed tegen inbraak beveiligd is. Dat is volgens Lilian Tieman de kern van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW).

Als adviseur Woninginbraak bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid weet ze dat veel mensen ten onterechte denken dat ze veilig wonen. "Vaak blijkt de beveiliging van hun huis helemaal niet op orde. En trekken ze de deur achter zich dicht zonder deze op slot te draaien. Een 100 procent garantie tegen een inbraak heb je nooit, maar door gebruik te maken van het Politiekeurmerk weet je wel dat je woning zo goed mogelijk is opgewassen tegen het inbrekersgilde."
Een veilige woning, wie wil dat nu niet? Het zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar dat is het niet. Elk jaar wordt er in Nederland ruim 55.000 keer ingebroken. Ramen of deuren vernield, waardevolle bezittingen zomaar ineens verdwenen. Inbraken kosten tijd en geld. "Maar emotionele schade is vaak nog vele malen groter dan de materiële schade", weet Tieman. "Een inbraak zorgt voor verschillende emoties: boosheid, verdriet én misschien nog wel het ergste: een gevoel van onveiligheid in uw eigen huis. De impact van een onbekende die in uw woning, uw spullen heeft doorzocht, is enorm." 

Gelegenheidsinbreker
De meeste inbraken (ongeveer 70 procent) worden gepleegd door 'gelegenheidsinbrekers'. Een gelegenheidsinbreker werkt met relatief klein materiaal: een tang of een schroevendraaier. Hij komt in actie als hij een pand ziet waar duidelijk wat te halen is. Tieman: "Vervolgens wil hij maar één ding: snel zijn slag slaan. Een inbraak in een slecht beveiligde woning duurt vaak maar 30 seconden."
Aan woningen met goede verlichting, stevig hang- en sluitwerk en degelijke ramen en deuren hebben inbrekers een hekel. Inbrekers gaan ook het liefst oplettende bewoners en buren uit de weg. En daarom zijn dit volgens Tieman precies de zaken waar het Politiekeurmerk zich op richt.

Eisen PKVW
Het PKVW is een keurmerk voor woningen die voldoen aan een aantal eisen op het gebied van inbraakpreventie en sociale veiligheid. "De werking is simpel", legt Tieman uit. "De eisen die het keurmerk stelt, zorgen ervoor dat een inbreker meer tijd nodig heeft om een woning binnen te komen. Zo moet de woning voorzien zijn van goedgekeurd en gecertificeerd hang- en sluitwerk op bereikbare ramen, deuren en lichtkoepels. Deze herken je aan het SKG-logo met sterren en het ®-teken. De buitendeuren beschikken over goede verlichting en de hal moet zicht bieden op degene die voor de deur staat." 


Het Politiekeurmerk draagt daarnaast bij aan het voorkomen van brand (door het plaatsen van rookmelders) en zorgt voor maatregelen die de kans op vandalisme en overlast verkleinen. Als al deze zaken op orde zijn komt een woning in aanmerking voor het PKVW-certificaat Beveiligde Woning. Naast het certificaat ontvangen de bewoners PKVW-stickers voor op het raam. "Een inbreker bedenkt zich wel twee keer als hij ziet dat een woning voorzien is van het Politiekeurmerk en dus van goed hang- en sluitwerk." 

Kans op inbraak daalt aanzienlijk
De kans op een geslaagde inbraak in een keurmerkwoning ligt gemiddeld 50 procent lager dan in een woning zonder keurmerk, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Bij woningen met zeer gedateerd hang- en sluitwerk heeft dit zelfs wel tot een verschil van 90 procent opgeleverd. Niet voor niets hebben al ruim 725.000 bewoners voor het PKVW gekozen en geven veel verzekeraars korting op de inboedel- en opslagpremie van woningen die aan de PKVW-eisen voldoen. Aangezien een certificaat tien jaar geldig is, kun je een deel van de kosten van het hang- en sluitwerk terugverdienen.



PKVW-beveiligingsexperts
Er is een PKVW voor bestaande woningen én een PKVW voor nieuwe, nog te bouwen woningen. Als u wilt weten of uw woning voor het keurmerk in aanmerking komt, kunt u contact opnemen met een erkend PKVW-bedrijf. Via politiekeurmerk.nl vindt u een PKVW-expert bij u in de buurt. Met een keurmerk weet u dat u kwaliteitsproducten krijgt. Zowel de sloten als de montage ervan. Maar ook de PKVW-expert zelf staat voor kwaliteit. Een beveiligingsbedrijf wordt niet zomaar een erkend PKVW-bedrijf. Ook hier zijn eisen voor. Dit valt allemaal onder het keurmerk. Een PKVW-expert is opgeleid volgens de laatste eisen die aan het PKVW gesteld worden en heeft een Verklaring Omtrent Gedrag. 

Woningcheck
"Een adviseur komt graag langs voor een woninginspectie*. Zo'n check van uw woning met een Politiekeurmerk-expert duurt maximaal een uur. Dit kan op het moment dat het u uitkomt. U hoeft niet speciaal uw woning op te ruimen, hoor. De expert kijkt alleen naar de beveiliging van uw woning", aldus Tieman. "U loopt samen door uw woning en kijkt door de ogen van de inbreker." Er wordt gekeken naar de sloten, de verlichting in en om de woning en ook de brandveiligheid komt aan bod. De woning heeft natuurlijk al sloten, maar voldoen deze nog en zijn er verbeterpunten? De expert bespreekt met u wat u zelf kunt verbeteren en geeft specifieke preventietips."

Maatwerk
Indien gewenst brengt het PKVW-bedrijf het juiste hang- en sluitwerk aan zodat de woning in aanmerking komt voor het PKVW-certificaat Beveiligde Woning. "Beveiliging is een vak en goede woningbeveiliging vereist maatwerk", benadrukt Tieman. "Beveiligingsexperts met een PKVW-opleiding zijn op de hoogte van de laatste inbraakmethoden en beveiligingstechnieken. Zo zorgen ze er bijvoorbeeld voor dat inbrekers niet kunnen binnenkomen met de tegenwoordig veel voorkomende cilindertrekmethode. Hiermee wordt de kans op een geslaagde inbraak aanzienlijk verkleind, zodat een bewoner met een veilig gevoel de deur uit gaat."

*Vraag van tevoren of het erkende PKVW-bedrijf wel of geen inspectiekosten in rekening brengt, om verrassingen achteraf te voorkomen.
 

Uit de krant