Wethouder Kees van Velzen krijgt genoeg hulp bij het inzaaien van de moestuin aan de Kagerdreef. | Foto: pr.
Wethouder Kees van Velzen krijgt genoeg hulp bij het inzaaien van de moestuin aan de Kagerdreef. | Foto: pr.

Buurttuin Kagerdreef geopend

Algemeen Sassenheim

Sassenheim • De harken en schepjes liggen klaar voor de kinderen van de kinderopvang aan de Kagerdreef. Samen met wethouder Kees van Velzen hebben ze vanmiddag de vijfde buurttuin van Teylingen officieel geopend. 

Het gras stond er kniehoog. Vooral de hondenpoep zorgde voor overlast. Het stukje grond tussen nummer 22 en 24 aan de Kagerdreef was jarenlang verpauperd, zegt Bob Westendorp. Zijn vrouw schreef ruim een jaar geleden een brief naar de gemeente of er wat aan gedaan kon worden. De buurt kwam bij elkaar, bedacht een plan en in samenspraak met de gemeente is er nu een buurttuin, bestaande uit een onderhoudsvriendelijk stuk, een stuk met fruitbomen en een deel dat wordt gebruikt als moestuin.

Schoffelen

Buurtbewoner Erlend Bode heeft alvast het nodige in de moestuin gezaaid. "Ik had 400 van die moestuintje van de AH. Daar heb ik er nu nog 100 van over." Bode is blij met de opknapbeurt. "Het is veel beter zo. We zijn ook erg blij met het hek er omheen. Vroeger liepen hier veel honden, nu lopen de baasjes door." Samen met zijn buurtgenoot Bob Westendorp zorgt Bode voor de onderhoud van de tuin, dat door de buurt zoveel mogelijk zelf gedaan moet worden. "Schoffelen, onkruid wieden en vooral veel water geven", zegt hij terwijl hij naar de tuinbonen wijst die er wat dorstig bij staan. De buurtbewoners krijgen hulp van het kinderdagverblijf, dat aan de Kagerdreef een vestiging heeft. 

Betrokkenheid

Wethouder Kees van Velzen juicht de samenwerking toe. Hij prijst de buren voor het initiatief. "Het geeft de buurt een eigen gezicht. Niet alleen doordat er groente groeit, maar ook doordat jullie het samen doen. Het is goed voor de betrokkenheid." Eerder opende hij en zijn collega's al twee buurttuinen in Warmond en twee in Sassenheim. In Voorhout zijn nog geen tuinen, maar buren die hierin initiatief willen nemen, kunnen zich melden bij wijkregisseurs Esther den Hertog en Karin Heppener. 

Aardbeien

In de moestuin gaat ondertussen het werk gewoon door. Het ene na het andere aardbeienplantje krijgt een plekje van de jonge hoveniers. "Dan hebben jullie hier straks ook aardbeien," zegt Van Velzen. Voor de buurtbewoners is het project nu al geslaagd. Westendorp: "We zijn echt hartstikke blij met de tuin".

Uit de krant