De winnende foto van Anita de Bok.
De winnende foto van Anita de Bok. Foto: PR

Prijzen voor de mooiste bijenfoto's

Algemeen Regio

Anita de Bok is de winnares van de Fotowedstrijd Bijenlandschap. Zij stuurde een prachtige foto in die is gemaakt in het vroege voorjaar: een bij op een krokus. De prijs werd uitgereikt op woensdag 28 juni tijdens het Bijenlandschap-event bij Heineken in Zoeterwoude.

De wedstrijd werd gehouden in het noordwestelijk deel van Zuid-Holland. Uit maar liefst 212 inzendingen zijn drie prijswinnaars gekozen. De tweede prijs was voor de foto Danielle van der Ham, de derde voor Stephan Pouw.

Wethouder Robin Paalvast van Zoetermeer reikte als voorzitter van de jury de prijzen van de fotowedstrijd Bijenlandschap uit. De jury bestond verder uit Wethouder Ton de Gans van Zoeterwoude, natuurfotograaf Joost Bouwmeester en Menno Reemer, bijenspecialist van EIS Kenniscentrum Insecten. De jury beoordeelde de foto's op basis van creativiteit, kwaliteit en de verbeelding van het onderwerp. De jury vond het belangrijk dat de foto aanspreekt en mensen enthousiast maakt om iets te doen voor bijen. Dat is nodig, want het niet gaat goed met de bij. De wedstrijd werd georganiseerd vanuit de Campagne Bijenlandschap.

In de regio werken inwoners, boeren, imkers, overheid, inwoners , wetenschap, Naturalis en bedrijven als Heineken en AlzoNobel in de Groene Cirkels Bijenlandschap samen aan een netwerk van bloemrijke verbindingen en nestgelegenheid voor bestuivers. Als je weet dat 80 procent van onze voedselgewassen afhankelijk is van bestuiving, dan begrijp je dat het nodig is de wilde bijen en hommels te helpen. Want: zonder bij geen aardbei, pompoen of koffie.

Helpen is niet moeilijk. U vindt op www.bijenlandschap.nl  informatie over welke bloemen echte bijenlokkers zijn, en hoe u kunt zorgen voor nestgelegenheid. Bijen zijn trouwens niet gevaarlijk. Ze zijn alleen geïnteresseerd in stuifmeel en nectar. Ze komen niet, zoals wespen, op uw eten af, en steken alleen als je er bijvoorbeeld op gaat zitten. Maar daar zijn ze veel te snel voor!

Vanuit de campagne Bijenlandschap vindt u op www.bijenlandschap.nl ook een agenda vol leuke bijenactiviteiten in de regio: natuurwandelingen, workshops bijenhotels maken, bloemen- of insectenexcursies, lezingen, open dagen, etc.

De Groene Cirkel Bijenlandschap is voortgekomen uit Groene Cirkels, het samenwerkingsverband van Heineken, provincie Zuid-Holland, Wageningen Environmental Research, Naturalis en Hoogheemraadschap van Rijnland, gericht op een klimaatneutrale Heineken-brouwerij, een duurzame economie en een aangename leefomgeving in de regio Zoeterwoude. Kijk voor meer informatie op www.bijenlandschap.nl.

Uit de krant