Wethouder Hooij had een door de gemeenteraad bevestigde ontheffing nodig om buiten Teylingen te blijven wonen.
Wethouder Hooij had een door de gemeenteraad bevestigde ontheffing nodig om buiten Teylingen te blijven wonen. Foto: pr.

Heleen Hooij kan door als wethouder voor Trilokaal

Algemeen

Het was even zweten van angst, maar ook wethouder Heleen Hooij heeft de proef gered, en is wederom voor een jaar bevestigd als wethouder. 

Door Nico Kuyt

Wethouder Hooij had een door de gemeenteraad bevestigde ontheffing nodig om buiten Teylingen te blijven wonen. Dit moet jaarlijks door de gemeenteraad worden afgegeven. Zo is dit op 7 juli 2022 en op 1 juni 2023 al verleend. 

Een verlenging was nodig vanaf 1 juli 2024. Het verzoek tot ontheffing van de woonplaatsvereiste verliep deze keer niet geheel vlot. Drie schorsingen en een motie van treurnis moest er aan te pas komen eer de raadsleden konden instemmen. Niet dat tegen de persoon en het functioneren van wethouder Hooij iets op te merken viel. 

Motivering

Volgens de fractie van Forum voor Democratie (FvD) schortte het aan de motivering van de wethouder om buiten de gemeente te blijven wonen. Nu is dit niet zo vreemd. In het verleden hebben wethouders zo de dans ontsprongen door aan te geven dat het huis onverkoopbaar was door paalrot of het naderend einde van het bedrijven van de loopbaan. 

Helaas voor Hooij is haar villa in de buurgemeente niet door paalrot onverkoopbaar geworden, noch is haar loopbaan aan het einde gekomen, dus de FvD kondigde aan dat niet voldaan werd aan de eis van motivering. De wethouder van buiten voldeed niet aan de wet. 

Lokaal

De ChristenUnie voegde zich hieraan toe. Een lokale partij als Trilokaal die geen lokale wethouder kan vinden, dat kan niet, volgens de ChristenUnie. Ook D66 vond dit niet door de beugel kunnen. Maar als oppositie ben je in de minderheid, dus werd de wethouder bij meerderheid herbevestigd. 

‘Wij kiezen voor continuïteit van het gemeentebestuur en dat levert kwaliteit’, gaf de fractie van Trilokaal aan. Het blijft wel een wat gemorrel. Er werd zelfs een motie van treurnis ingediend, maar bij meerderheid verworpen. Terwijl niemand iets tegen de verlenging van Hooij eigenlijk heeft.

Uit de krant