Fenna Jagtman scoorde twee keer tegen het Hongaarse Szentendrei Kiniszi Honvéd SE. | Foto: Rene van Dam / www.rvdam.nl
Fenna Jagtman scoorde twee keer tegen het Hongaarse Szentendrei Kiniszi Honvéd SE. | Foto: Rene van Dam / www.rvdam.nl
foto's

Sfeervolle start Europa Cup dankzij basisschoolleerlingen

Sport Europacup

Sassenheim • 'Mag ik een handtekening?' TOP-speelster Fenna Jagtman is nog nauwelijks bijgekomen of ze krijgt de fotokaarten al onder haar neus gedrukt. Enthousiast sluiten nog meer kinderen aan in hun ronde langs de spelers in de kantine. De leerlingen hebben net TOP de openingswedstrijd van de Europa Cup zien winnen van het Hongaarse Szentendrei Kiniszi Honvéd SE.

'Hup TOP, zet 'm op', klinkt uit 300 monden op de tribune. Enthousiast volgen de leerlingen van basisscholen de Springplank en Overplaats de wedstrijd van TOP tegen het Hongaarse Szentendrei Kiniszi Honvéd SE. Dat ze hun gymles moeten missen doordat de eerste Europacup in Teylingen wordt gespeeld in hun gymzaal, vinden ze helemaal niet zo erg. "Het is leuk om te kijken," zeggen Nienke (10) en Marit (10) uit groep 7A van de Springplank enthousiast. De meiden korfballen samen in TOP D3 en zijn dus wel bekend met het spelletje. Dat geldt niet voor klasgenootje Sofie (11), die op turnen en hiphop zit. Ingespannen kijkt ze naar het veld: "Wat gaat het snel!". Dat is ook wat Bjorn en Bilal uit groep 7B opvalt. Ze voetballen allebei, maar vinden het leuk om te kijken. Bilal vindt nummer 18 de beste speler: "Die scoort heel goed!"

Het moet beter

De Europa Cup voor landskampioenen is vandaag gestart en het toernooi begon vanmorgen in sporthal De Korf nog rustig. Tótdat de leerlingen uit Sassenheim binnen stromen. Ze zingen, klappen en juichen enthousiast bij elk doelpunt van TOP. "Het was echt super gaaf", zegt Thomas Tiggelman na afloop. Hij speelt normaal in het tweede team, maar startte net als zijn ploeggenoten in de basis. "Zoveel kinderen die ons aanmoedigen. En dan was de eerste helft niet eens goed. Wij startte zeer matig en de Hongaren gingen goed mee. In de rust hebben we gezegd dat het beter moest." Dat TOP op dat moment maar met 11-7 voorstond, was een kleine verrassing. Korfballanden Nederland en België steken met kop en schouders boven de andere deelnemers uit. Dat het nu moeizaam ging van TOP's zijde, was deels de verdienste van de zuiver schietende Hongaren.

Zenuwachtig

"Alle lof voor hen dat ze nog zo lang mee gingen, prijst Fenna Jagtman, ook normaal uitkomend in TOP 2, de tegenstanders. Ze was even beduusd van de volle tribune, bekent ze. "Al die kinderen die komen kijken, ik werd er eerlijk gezegd een beetje zenuwachtig van. Normaal zit het bij onze eigen wedstrijden helemaal niet zo vol. Wel met ouders, maar die klappen braaf. Deze kinderen gingen helemaal uit hun dak. Wij konden elkaar in het veld bijna niet meer verstaan. Je wil het dan voor de kinderen nog beter doen en aan ze laten zien hoe leuk korfbal kan zijn. Dat kwam er de eerste helft niet uit, maar gelukkig hebben we dat de tweede helft recht kunnen zetten".

'Cool!'

TOP wint uiteindelijk de wedstrijd met 22-12. Heel makkelijk ging dat niet, maar Maxime (12) uit groep 8 van de Overplaats heeft in ieder geval genoten. "Het is heel cool! Ze scoren echt veel!" . Haar klasgenootjes – allemaal hebben ze 'TOP' met schmink op hun voorhoofd staan- zingen ondertussen vrolijk door. "We hebben niet op school geoefend of zoiets. Iemand begin hier te zingen en iedereen doet mee."

Nog meer basisscholen

TOP speelt vanavond de tweede wedstrijd om 21.15 uur, tegen Club Korfbal Vallparadis uit Catalonië. Daar zijn geen leerlingen bij. Morgen speelt TOP de derde en vierde wedstrijd in de poule. Bij de middagwedstrijd, om 13.45 uur tegen het Turkse team, zijn leerlingen van basisscholen De Rank, Het Bolwerk en De Kinderburg.

Andere uitslagen donderdag 12 januari:

NC Benfica (POR) - KV Adler Rauxel e.V (DUI)                                        22-5

Korfbal Klub Brno (TSJ) - Kocaeli University Sport Club (TUR)                  27-10

TOP - Szentendrei Kiniszi Honvéd SE (HON)                                           22-12     

Trojans Korfball Club (ENG) - KV Adler Rauxel e.v. (DUI)                          21-11

Club Korfbal Vallparadis / Assessoria (CAT) - Kocaeli University Sport Club (TUR)

                                

Boeckenberg (BEL) - Trojans Korfball Club (ENG)

TOP - Club Korfbal Vallparadis / Assessoria (CAT)

Foto's: Rene van Dam / www.rvdam.nl

Wouter de Koning.  | Foto: Rene van Dam / www.rvdam.nl
Wouter de Koning . | Foto: Rene van Dam / www.rvdam.nl
Sanne Jousma speelde de eerste helft en werd vervangen door Barbara Brouwer.   | Foto: Rene van Dam / www.rvdam.nl
Thomas Tiggelman scoort.  | Foto: Rene van Dam / www.rvdam.nl
Wouter de Koning in duel, Melissa Heijne (10) kijkt toe. | Foto: Rene van Dam / www.rvdam.nl
Wouter de Koning in de aanval.   | Foto: Rene van Dam / www.rvdam.nl
Thomas Tiggelman in de aanval.  | Foto: Rene van Dam / www.rvdam.nl
Wessel van Noort in het reboundduel.  | Foto: Rene van Dam / www.rvdam.nl
De spelers bedanken het publiek. | Foto: Rene van Dam / www.rvdam.nl
Mooie actie van Mart Hortensius.  | Foto: Rene van Dam / www.rvdam.nl
Afbeelding
Melissa Heijne scoort namens TOP haar eerste - en enige goal.  | Foto: Rene van Dam / www.rvdam.nl
Klassen van de Springplank en de Overplaats moedigen TOP aan. | Foto: Rene van Dam / www.rvdam.nl
Linda van der Zijden was goed voor drie goals. | Foto: Rene van Dam / www.rvdam.nl

Uit de krant