De winnaars met in WIJC-kleding  Rianne Heemskerk (links) en Wouter van der Geer (tweede van rechts). | Foto: pr. / Astrid Hogervorst
De winnaars met in WIJC-kleding Rianne Heemskerk (links) en Wouter van der Geer (tweede van rechts). | Foto: pr. / Astrid Hogervorst

Medailles voor WIJC

Sport Warmond

Warmond n De rijders van de Warmondse IJsclub (WIJC) kwamen op zaterdag 11 februari in actie op drie belangrijke evenementen: het District kampioenschap voor Mini's en Benjamins in Leiden, de KPN NK jeugdmarathon in Den Haag en 's avonds werd daar de twaalfde wedstrijd om de KPN marathon cup verreden. Op zondag 12 februari volgde voor de A junioren de finale wedstrijd van de baancompetitie in Den Haag.

Op de Leidse ijsbaan mochten zaterdagochtend vroeg al de jongste rijders starten voor het kampioenschap van District Sassenheim. Er werden veel persoonlijke records gereden en drie WIJC'ers eindigden op het podium. Bij meisjes Mini's eindigde Stefanie Koot op de tweede en Mara Vergeer op de derde plek. De eerste plaats was voor Julie van Santen uit Stompwijk. Juul Kampscheur (WIJC) eindigde in deze categorie op een zestiende plaats en Mara van Hoytema kwam door een valpartij helaas niet verder dan een 34ste plaats.


Joept Mol behaalde bij de jongens Mini's een negende plaats en reed voor het eerst een tijd onder de minuut over 2 ronden. Zijn jongere broer Joost eindigde op een 24ste plaatst, wel met twee persoonlijke records.


De tweelingzusjes Iris en Josien Greefhorst gaven elkaar op twee ronden niet veel toe, het verschil was slechts 3/100 seconde in het voordeel van Iris, maar op een ronde maakte Iris het verschil groter waardoor zij negende werd in het klassement en Josien elfde bij de meisjes Benjamins. Rens Velzel stond op het podium, hij werd tweede bij de jongens Benjamins met mooie persoonlijke records.

Marathon kampioenschap jeugd

Halverwege de ochtend startte het Nederlands marathon kampioenschap voor de jeugd. In de diverse categorieën kwamen acht leden van de Warmondse IJsclub aan de start. Patricia Koot veroverde de bronzen medaille in de categorie Meisjes Pupillen B. In de series plaatste ze zich met een tweee plaats gemakkelijk voor de finale. In die finale liep het uit op een sprint waarbij drie meisjes wisten weg te komen uit het peloton. Patricia finishte als derde.

Jongens Pupillen A: 14e plaats Luka Fredrikze (in de series)

Dames Junioren C: Rianne Koot 27e en Tessa van Schie 30e

Heren Junioren C: Tom Leltz 25e

Dames Junioren B: Socha Zuiderduin 43e (kwam goed terug na een valpartij maar moest die inspanning later bekopen)

Dames Junioren A: Anne Leltz 10e en Rianne Heemskerk 26e

KNP Marathon Cup

 's Avonds reden de schaatsters de twaalfde wedstrijd om de KPN marathon cup. Aan de start bij de dames TOP divisie stond onder andere Lisa van der Geest (WIJC en MKbasics.nl). Zij werd vorige week in Oostenrijk Nederlands Kampioen Alternatieve Elfstedentocht. Ook haar club- en marathonploeggenote Iris van der Stelt stond aan de start.


De wedstrijd is in de eindsprint gewonnen door Margo van de Merwe, vóór Iris van der Stelt. Voordat de winnares bekend gemaakt kon worden, moest eerst de finishfoto bekeken worden. Met slechts een schaatspunt verschil, vierduizendste seconde, bleek Van de Merwe van Van der Stelt gewonnen te hebben. Die sprint kwam na een wedstrijd waarin de strijd tussen Elma de Vries en Lisa van der Geest om het oranje leiderspak belangrijk was. Maar uiteindelijk maakten zestien dames zich los van het peloton, zonder deze twee kemphanen. De climax was vervolgens die massale eindsprint die met miniem verschil beslist werd.

In de strijd om het oranje leiderspak deed Elma de Vries goede zaken omdat zij de sprint van het peloton won en als zeventiende vier punten vergaarde, drie meer dan Lisa van der Geest die als twintigste slechts één punt kreeg. Het verschil tussen De Vries en Van der Geest is nu vijf punten in het tussenklassement, met nog twee wedstrijden te gaan.

Patricia Koot met de bronzen medaille. | Foto: pr./ Arjen Vervoort
Patricia Koot (r) op het podium. | Foto: pr.
Stefanie Koot en Mara Vergeer met in het midden Julie van Santen. | Foto: pr./ Aad Koot

Uit de krant