| Foto: pr.
| Foto: pr.

Vader en zoon Does maken van kuipzwammen een familiefeest

Verenigingen Voorhout

Voorhout • De kuip staat klaar, het licht gaat uit en de spot aan: daar komen de Kuipzwammers, de dappere deelnemers aan het jaarlijkse Kuipzwammen van carnavalsvereniging De Bokken. Het publiek in de KTS zit er klaar voor en krijgt een avondje Voorhoutse humor voorgeschoteld. 

Een goede opening is het halve werk, weet ook Bert Pilaszek. In het kwartier dat hij aan het woord is, legt hij de lat meteen hoog. Die uitdaging is aan Cok van Steijn wel besteed. Als kistendrager van St. Barbara neemt ook hij op een leuke en ludieke manier de Voorhoutse samenleving op de hak. De toon is gezet, ook voor de nieuwkomers.

Kuipzwamgilde

De organisatie van het evenement is in handen van het Kuipzwamgilde. Dit gilde is een aantal jaar gelden opgericht om de doorstroming van talentvolle kuipzwammers te garanderen. Dat lijkt een goede zet, want nieuwkomer Timo Does wint het publiek voor zich. Dat begint al met zijn opkomst. Aan de hand van zijn moeder stapt hij het podium op. Terwijl Does jr. 'zwamt', kijkt Jan Regeer toe. Regeer, oude rot in het zwamvak, begeleidt de nieuwkomer en dat blijkt geen eenvoudige taak. "Ik was aan het begin van de avond veel zenuwachtiger dan wanneer ik zelf in de kuip sta." Ook nieuwkomer Guy Bosman - in kippenpak- wordt mentaal ondersteund, in zijn geval door een Stephan Hoogink.

Grote Bok

Tijdens de pauze wordt traditiegetrouw de Grote Bok bekend gemaakt. De carnavalsvereniging wijst dan een belangrijk persoon binnen de Voorhoutse samenleving aan. De eer gaat naar Pieter van Kampen, hij wordt verkozen tot Grote Bok 2017. Van Kampen zet zich onder andere in voor de Voedselbank in Alphen aan den Rijn en heeft daarnaast verschillende taken binnen voetbalvereniging Foreholte.

Ferry Knop-prijs

Voor enkele deelnemers blijkt de locatie van het kuipzwammen nog best een probleem. Dennis Floor, verkleed als wegwerker, besprak de aanleg van de turborotonde en de veranderde verkeerssituatie. Gelukkig kon hij de KTS nog net op tijd vinden. Het kuipzwammen werd afgesloten door Jan-Piet Does, de vader van Timo. Hij drukt zijn stempel met scherpe opmerkingen en anekdotes. Het blijkt het beste optreden, want Does wordt door de jury uitgeroepen als winnaar. Het publiek -dat de toegangskaart als stembiljet mocht gebruiken- kiest zoon Timo uit. De Ferry Knop-prijs gaat dus ook mee naar huize Does, waar de familie zich een jaar lang de beste 'zwammers' van Voorhout mag noemen.

Programma carnaval

Voor De Bokken is het Kuipzwammen traditiegetrouw het laatste evenement voor het echte carnaval. Op vrijdag 24 februari trappen ze af met het scholenbezoek, de sleuteloverdracht en daarna het sleutelbal in Boerhaave en een Netflix feest in de Cheers! Meer op www.cvdebokken.nl.

Uit de krant