Amanda Scheerder en Madeleine van der Steege staan aan de wieg van Business Women Entrepreneurs Teylingen. | Foto: fbps/Peter Schipper
Amanda Scheerder en Madeleine van der Steege staan aan de wieg van Business Women Entrepreneurs Teylingen. | Foto: fbps/Peter Schipper

Business Women Entrepreneurs Teylingen moet vrouwelijke ondernemers bij elkaar brengen

Zakelijk Teylingen

Warmond • Dat een wandelingetje op Koudenhoorn tot zoveel zou leiden, had zakenvrouw Madeleine van der Steege waarschijnlijk niet verwacht. "Toen ik met een vriendin gewandeld had, wilden we ergens wat drinken. Uiteindelijk kwamen we terecht bij Sugar or Spice." Van der Steege was onder de indruk van de zaak en raakte in gesprek met eigenaar Amanda Scheerder. Het klikte en een aantal bezoekjes later was het idee ontstaan van een initiatief voor vrouwelijke ondernemers in de gemeente Teylingen. De gemeente en de Webster University haakten aan. Op dinsdag 7 maart is de eerste bijeenkomst van de Business Women Entrepreneurs Teylingen.

Door Mandy van Leeuwen

Mannenwereld

Van der Steege heeft jaren een eigen bedrijf gehad in Zuid-Afrika. Ze is nu in Nederland eigenaresse van Synquity, dat zich richt op het versterken van leiderschap. Het verbaasde Van der Steege hoe weinig vrouwelijke ondernemers in Nederland met elkaar optrekken. Hoewel er netwerken zijn voor ondernemers in Teylingen, vond ze dat er iets ontbrak. "Het is toch voornamelijk een mannenwereld," geeft Scheerder aan. De dames realiseerden zich dat de vragen die vrouwelijke ondernemers hebben vaak anders zijn dan die van hun mannelijke collega's. "Vrouwen hebben toch andere agenda's, hebben vaak meer ballen hoog te houden, en moeten flexibeler zijn." Voor vraagstukken over het combineren van bijvoorbeeld zorgtaken in het gezin en een eigen bedrijf was lokaal nog geen platform te vinden.

Vrouwelijke kwaliteiten

Daarnaast hebben vrouwen een andere manier van ondernemen, andere kwaliteiten en ook andere valkuilen. "Vrouwen willen met hun bedrijf niet alleen financieel een bijdrage leveren, maar ook sociaal. Bovendien zijn vrouwen van nature vaak meer met elkaar verbonden. Vrouwen zullen dus ook betere en stabielere zaken hebben als ze zich meer met elkaar verbinden." Van der Steege signaleert dat vrouwen elkaar ondanks hun natuurlijke neiging tot verbinding niet altijd verder helpen, elkaar bijna als concurrentie zien. "Vrouwelijke ondernemers moeten zich er ook van bewust zijn dat ze een groot verschil kunnen maken voor andere vrouwen. Daar is bijna niets voor nodig." Ze geeft aan dat de concurrentie die de dames soms voelen eigenlijk achterhaald is: "In de toekomstige businessmodellen is het veel belangrijker om innovatief te zijn dan competitief".

Business Women Entrepreneurs

Uit de visie van Van der Steege en Scheerder kwam dan ook bijna als vanzelfsprekend het idee voor een initiatief voor vrouwelijke ondernemers naar voren. De dames waren er echter eensgezind over dat ze niet simpelweg een netwerk voor vrouwelijke ondernemers wilden creëren. Het initiatief moest iets toevoegen voor de dames. De samenwerking werd gezocht met zowel de gemeente Teylingen als de Webster Universiteit, waar Van der Steege aan is verbonden. Het resulteerde in een brainstormsessie met burgemeester Carla Breuer en dr. Yang Fan van de Webster Universiteit. Breuer heeft in een andere gemeente meegewerkt aan een vergelijkbaar initiatief en Fan is als programmacoördinator van de afdeling 'business & management' van de Webster Universiteit helemaal thuis in het onderwerp. "Er is sprake van een driepoot, eigenlijk een triple helix," vertelt Van der Steege. "Zo kunnen we ook een educatief gedeelte toevoegen aan het initiatief."

Minder verspilling talent

Met het toevoegen van een educatief aspect kan ook de onzekerheid worden aangepakt die veel vrouwelijke ondernemers voelen. "Ik gaf een tijd geleden aan vrouwelijke uitwisselingsstudenten een workshop over het opzetten van je eigen internationale carrière," vertelt Van der Steege. "De vrouwen hadden al veel bereikt, maar zeiden dat ze niet wisten of ze wel goed genoeg waren om een internationale carrière op te zetten." Van der Steege benadrukt dat het tot een enorme verspilling van talent leidt als vrouwen door dergelijke specifieke issues blijven steken.

Alles kan nog

Het initiatief is er echter niet primair op gericht de maatschappij te veranderen. De eerste insteek is vrouwen te helpen bij het laten groeien van hun bedrijf. "We willen iets doen waar de vrouwelijke ondernemers in Teylingen voordeel mee kunnen opdoen." Hoe dat eruit gaat zien, staat nog allerminst vast. "Het kan nog alle kanten opgaan. We willen dat er voor iedereen iets te halen valt. Op 7 maart gaan we daarom echt kijken of er behoefte is aan een dergelijk initiatief en hoe we dit met z'n allen in kunnen richten." Wat wel vaststaat, is dat Sinead Hewson van het Women's Business Initiative International op deze startdag komt spreken.

Welkom

De bijeenkomst is nadrukkelijk gericht op álle vrouwelijke ondernemers in Teylingen: grootte van het bedrijf of achtergrond van de ondernemer maken daarbij niet uit. "Een brede range aan deelnemers is extra interessant: dan kun je alleen maar meer van elkaar leren," beredeneert Van der Steege. Ze voegt toe: "Als je uit je comfortzone stapt, heb je bovendien meer kansen om te leren". Iedere vrouwelijke ondernemer uit Teylingen is uitgenodigd om op dinsdag 7 maart om 16.00 uur deel te nemen aan de eerste bijeenkomst van de Business Women Entrepreneurs Teylingen in lunchroom Sugar or Spice (Dorpsstraat 46 Warmond). Aanmelden of meer informatie opvragen kan bij Amanda Scheerder (0717370077, 0630885046 of Amanda@sugarorspice.nl).

Uit de krant