Afbeelding
Foto: Piet van Kampen

Kringloop op Voorjaarsmarkt

Sassenheim n Ook Kringloopwinkel Op Dreef te Sassenheim is op zaterdag 13 mei met meerdere kramen aanwezig op de voorjaarsmarkt in park Rusthoff. In de kramen zijn interessante aanbiedingen voor een klein prijsje, waarvan de gehele opbrengst uitsluitend naar goede doelen gaat. Er zijn diverse soorten speelgoed voor buiten in de tuin en op het strand, vogelhuisjes, grote bloempotten voor in de tuin en voor binnen, picknickmanden, rieten manden en zinken potten. De kringloopwinkel Op Dreef is die dag ook geopend van 10.00 tot 16.00 uur aan de Kagerdreef 90 in Sassenheim.


'Vergeten levens' terug op monument

Voorhout n Op het monument op het Raadhuisplein stonden enkele namen van Voorhouters die in de Tweede Wereldoorlog het leven lieten. Het lijstje was niet compleet en in eendrachtige samenwerking met de gemeente heeft initiatiefnemer Historische Kring Voorhout de ontbrekende namen kunnen achterhalen. Het nieuwe monument is hiermee voorzien van degenen die nog ontbraken en terecht hun plaatsje op het gedenkteken kregen. Er staan nu veertien namen op.

Door Piet van Kampen

Onder belangstelling van tientallen genodigden en inwoners, waaronder ook jeugdige scholieren werd het herdenkingsmonument door burgemeester Carla Breuer en Gerdi Verbeet vorige week woensdag onthuld. Verbeet is voormalig voorzitter van de Tweede Kamer en nu voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Voorafgaand aan de plechtigheid speelde Kleintje Pils aangepaste muziek. Namens de Historische Kring Voorhout betoogde Cock van Steijn respect voor de omgekomen dorpsgenoten. Op één van de slachtoffers ging hij dieper in. Engelina Geertruida van Schooten, die als zuster van de Orde van de Franciscanessen haar missiewerk op Java in voormalig Nederlands Indië deed en daar in de oorlog met de Japanners het leven liet.

Mensen eren

Burgemeester Carla Breuer was blij met de aanwezigheid van een aantal jonge scholieren. "Wij moeten mensen eren die gevochten hebben en daarnaast ook de vele burgers die in de oorlog zijn getroffen. Gelukkig blijven we herdenken en overdragen aan de nieuwe generatie. Geef de vrijheid door. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Ik ben blij dat de Historische Kring Voorhout het initiatief heeft genomen om de vergeten levens terug te brengen op het monument".

Gerdi Verbeet toonde zich ook verheugd dat er jongeren bij de plechtigheid aanwezig waren. Zij hield een pleidooi om elk jaar op 5 mei de bevrijding te vieren in plaats van eens in de vijf jaar. Daarna onthulde zij samen met burgemeester Breuer het nieuwe monument.