Logo deteylinger.nl
Vijf boten verschijnen vrijdag aan de start van de Turfrace. | Foto: pr.
Vijf boten verschijnen vrijdag aan de start van de Turfrace. | Foto: pr. (Foto: pr.)
Warmond

Tactiek en snelheid zijn bepalend in Turfrace

  Activiteiten

Warmond • Het ziet er naar uit dat de Turfrace komend weekend weer de nodige spannende momenten op gaat leveren. De deelnemende schepen, die vrijdagochtend 22 september vanuit Warmond aan de zware vaartocht naar Vinkeveen beginnen, zijn aan elkaar gewaagd.

De Turfrace wordt het aankomende weekend gevaren en belooft ondanks het geringe aantal deelnemers van vijf schepen wederom een spektakel worden. De Avondrood, Vriendschap, Hylke Tromp, 10e van Tromp en de 2 Gebroeders gaan dit jaar de strijd met elkaar aan, waarbij alle zeilen bijgezet moeten worden om te winnen. Deze schepen zijn namelijk zeer aan elkaar gewaagd en dat levert naar verwachting een spannende race op.

Elk schip heeft zo zijn eigen specialiteiten. Waar het ene schip sneller is met zeilen zal het andere schip weer sneller zijn met roeien, bomen en jagen. Welk schip het snelst is en gaat winnen, hangt grotendeels af van de kwaliteiten van de schipper en zijn bemanning, maar onderschat de invloed van het weer niet.

Waar moet je op letten?

Waar moet je, als toeschouwer, op letten tijdens de Turfrace? Waar moet je kijken? Waar wordt de Turfrace beslist? Een schipper die de race al een paar keer heeft gevaren weet dat er een aantal cruciale punten zijn op het traject. Met zo veel hindernissen, moet je behendig zijn en een tactiek hebben. Er kan maar een schip in een sluis, dus wil je winnen, dan moet je op vrijdag als eerste in de Proostdijerssluis zijn. Die is net voor Vinkeveen en bepaalt wie de eerste dag nummer een is. Degene die als eerste (na Uithoorn) de Waver opvaart heeft ook de meeste kans om de sluis als eerste in te varen. Op zaterdag zijn de knelpunten de eerste brug in Vinkeveen en de Pondskoekersluis. Ben je als eerste door de sluis, dan heb je grote kans om de dagzege op te eisen. Op zondag zijn er niet veel knelpunten, maar is er een tactische keuze die afhangt van de wind. Meestal gaan de deelnemers door de Boerenbuurt de Kaag, maar het kan ook lonen om de ringvaart af te jagen en vanaf Kaageiland te gaan jagen.

Programma

De start is op vrijdag 22 september om 7.30 uur in Park Groot Leerust. Aankomst in Vinkeveen bij de Watersportvereniging Abcoude-Vinkeveen aan de Baambrugse Zuwe vanaf circa 15.00 uur. Op zaterdag 23 september wordt om 10.30 gestart voor de tweede etappe naar de Tolhuissluizen in Nieuwveen en op zondag 24 september vertrekken de schepen om circa 10.00 uurvoor de laatste etappe naar Warmond. De aankomst vanaf 12.00 uur, de prijsuitreiking is circa 15.00 uur.

De schepen zijn tijdens de wedstrijd live te volgen via www.zeilvaartwarmond.nl.

Meer berichten