Logo deteylinger.nl

Boekenbakker in de bieb

  Activiteiten

De Boekenbakker is een applicatie die kinderen (leeftijd 4-9 jaar) in staat stelt onder begeleiding zelf een boek te schrijven en te maken. Door zelf een boek te creëren maken kinderen op een speelse manier kennis met boeken en taal.

Creatief schrijven vergroot het taalgevoel van kinderen, hun tekstbegrip, het leesplezier en hun zelfvertrouwen. Dat is belangrijk want ruim 1 op de 10 groep 8- leerlingen die het primair onderwijs verlaat, beheerst het vereiste taalniveau (1F) onvoldoende.

De Boekenbakker is ontwikkeld door WriteReader in Denemarken. Basisschoolleraar Janus Madsen zei zijn baan op om zich volledig te richten op het uitwerken van zijn idee, het mogelijk maken voor kinderen om hun eigen verhaal te vertellen. Het wordt inmiddels in meer dan veertig landen succesvol gebruikt, onder andere in het onderwijs. In de Verenigde Staten is er een samenwerking met Sesamstaat (www.writereader.com). Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat WriteReader in zes weken het taalniveau van leerlingen significant verhoogt. De Nederlandse Bibliotheek Dienst Biblion (NBD Biblion) heeft dit initiatief vertaalt naar de Nederlandse situatie en wordt getest bij de Bibliotheek Bollenstreek.
In de Boekenbakker kunnen kinderen die de letters van het alfabet beheersen zelf een boek maken. Ze kunnen eerst plaatjes kiezen uit de beeldbank en het verhaal eronder typen. Of ze maken zelf foto's en schrijven daar hun verhaal bij. De begeleider geeft in een apart tekstblok de correcte spelling weer zodat de kinderen zelf zien wat er wel en niet goed is. Vervolgens kan het geheel worden uitgeprint.

De Boekenbakker wordt getest in vier workshops in Bibliotheek Bollenstreek. In Sassenheim is de workshop op vrijdag 29 december van 9.30 tot 11.00 uur in de bibliotheek (Kerklaan 42). Meld je aan, de workshop kost 2,50 euro, en kom je eigen boek maken. Aan het eind krijg je je eigen boek mee naar huis. Meer informatie: www.deboekenbakker.nl

Meer berichten