Logo deteylinger.nl
Meerdere koren treden op tijdens de kerstmarkt. | Foto: archief
Meerdere koren treden op tijdens de kerstmarkt. | Foto: archief (Foto: fbps)

Extra activiteiten voor kinderen op Voorhoutse kerstmarkt

  Activiteiten

Voorhout • Kratten vol boeken, lammetjes aaien en kerstmuziek; de elfde editie van de kerstmarkt op het plein bij de Bartholomeuskerk kent veel vaste ingrediënten. Toch zijn er op zondag 17 december ook nieuwe smaakmakers, met name voor de kinderen.

Terwijl de eerste sneeuw dwarrelt op het kerkplein, vertellen Richard Kuijten, Willemijn Favier en Colinda Guijt binnen in De Roef over de kerstmarkt. Tussen 11.00 en 16.30 uur kunnen bezoekers rond de Bartholomeuskerk terecht voor gezellige activiteiten en smakelijke winterse lekkernijen bij de in totaal 26 kraampjes. Naast één van de grootste boekenmarkten van de Bollenstreek, met keuze uit 4000 boeken, zijn er optredens van het leerlingenorkest van St. Cecilia, de Singing Stars, de AC Brassband van Adest Musica, Popkoor Goed Gestemd en van de solisten Caila Oostdam en Lynn van Werkhoven.

Knutselen en springkussen

Tot zover het vaste programma, maar er is meer, want de vrijwilligers zien graag nog meer publiek op de markt afkomen. Met name aan kinderen en hun (groot)ouders is extra gedacht. "De kerstmarkt moet ieder jaar iets nieuws bieden," zegt Richard Kuijten, die al jaren in de organisatie zit. Willemijn en Colinda knikken. Zij zijn nieuwe gezichten binnen de vrijwilligersgroep. Samen met zo'n 70 vrijwilligers helpen zij bij de organisatie van de kerstmarkt.

De vernieuwde organisatie, die overigens uit meer leden bestaat, wil zich richten op de jongere bezoekers. Zo zijn er voor kinderen extra activiteiten, zoals een vogelhuisje maken, schminken of knutselen. In de kerk is de kinderkerstmusical van Lida Hekker en in de Roef staat de voorstelling de Bokkenrijders van Theaterschool Teylingen op het programma. Kinderen kunnen een ritje maken op een pony of lekker springen op het springkussen. Als de kinderen bezig zijn, kunnen de ouders ook even rustig rondkijken.

Ambachten

Maar natuurlijk wordt niet alles anders. Al jaren zijn op de kerstmarkt oud-Hollandse ambachten te zien zoals mandenvlechten, zalmrokerij, glas graveren, glas in lood, kaarsmakerij en schilderkunst. "Die maken de markt juist uniek," vullen de nieuwe vrijwilligers aan. Ook krijgen een aantal goede doelen uit Voorhout weer de kans zich te presenteren. Dit jaar zijn dat Ladies' Circle Voorhout, Stichting Vrienden van het Overbosch en To-maat. Het bekende Rad van Avontuur ontbreekt natuurlijk niet. De opbrengst van de kerstmarkt wordt besteed aan een opknapbeurt voor de begraafplaatsen.

Vast in de agenda

De organisatie bouwt al op zaterdag op, met veel hulp van de Oranje Vereniging Voorhout. Parkeren op het plein is dan niet mogelijk. Op zondag zijn zo'n zeventig vrijwilligers actief. Zij maken van de kerstmarkt een echt familiefeest. Dat is precies wat de vrijwilligers ook bij de komende edities voor ogen hebben: "Het is een perfecte gelegenheid om samen te komen, en te genieten van een hapje en drankje terwijl de kinderen meedoen met activiteiten. Het zou mooi zijn als de markt echt een vaste plek in de agenda's van veel Voorhouters krijgt!"

Meer berichten