Logo deteylinger.nl

Ganzenveren rapen Zwanburgerpolder

  Activiteiten
Jurre, Lena en Melle van der Pijl en hun ouders uit Alphen aan de Rijn hebben prachtige veren gevonden op de Zwanburgerpolder. Ze kwamen daar door aan boord van De heere Schouten te stappen.
Jurre, Lena en Melle van der Pijl en hun ouders uit Alphen aan de Rijn hebben prachtige veren gevonden op de Zwanburgerpolder. Ze kwamen daar door aan boord van De heere Schouten te stappen. (Foto: pr.)

Warmond • Ooit weleens schoon willen schrijven met een ouderwetse ganzenveer? Nu is er volop kans om dat te doen. In de polders rond de Kaag liggen in de weilanden honderden ganzenveren, die door de moederganzen zijn achtergelaten.

Die ganzenmoeders raken kort na het uitkomen van hun eieren spontaan in de rui en kunnen dan enkele weken niet vliegen. Zo worden ze door de natuur gedwongen bij hun kuikens te blijven. Die ganzenveren werden in de middeleeuwen gezocht en de grootste exemplaren werden na een relatief eenvoudige bewerking gebruikt als schrijfgerei. Door de komst van de metalen (kroontjes-)pen verdween de veer voor gewoon schrijven, maar in de kalligrafie wordt de ganzenveer nog steeds superieur geacht.

De heere Schouten

Op plaatsen waar ganzen veel voorkomen, liggen vanaf eind mei de veren zomaar oprapen. Denk aan de Zwanburgerpolder in Warmond of de Tengnagel, het schiereiland bij de Leidse Merenwijk. De antieke voetveer De heere Schouten vaart elke woensdag, vrijdag en in het weekeinde van 10.00 tot 16.30 over het Joppe om natuurliefhebbers over te zetten naar de Zwanburgerpolder en vandaar naar de Tengnagel. Opstappen kan op het recreatie-eiland Koudenhoorn of op de Tengnagel bij de Leidse Merenwijk. De overtocht kost 2 euro per persoon en kinderen tot acht jaar varen gratis mee. Meer informatie op www.zwanburgerpolder.nl.

 

Meer berichten