| Foto: pr./G.H.Herrebrugh
| Foto: pr./G.H.Herrebrugh Foto: pr./G.H.Herrebrugh

Sail Warmond: een drijvend openluchtmuseum bij Koudenhoorn

Activiteiten

Warmond • Warmond ontvangt vanaf dinsdag 24 juli zo'n 80 erfgoedschepen bij recreatie eiland Koudenhoorn. De erfgoedschepen liggen er tot en met 27 juli en worden feestelijk ontvangen vanwege het evenement Sail Warmond. Op 27 juli vertrekken de schepen weer om verder te gaan naar Sail Leiden. Deze grootse vloot varend erfgoed maakt van Warmond een drijvend openluchtmuseum.

Bij Koudenhoorn, komen pontons te liggen om alle schepen een mooie plek te kunnen geven. De schepen met een Warmonds vlaggetje zijn te bezoeken gedurende de dagen dat ze er liggen. Op woensdag 25 juli organiseert de Stichting Zeilvaart Warmond een Beurtveerwedstrijd. De finish is tussen 16.00 en 17.00 uur. Historisch Genootschap Warmelda organiseert 's avonds een presentatie over Ambachtelijke Scheepswerven. Op het 50 meter lange schip de Terra Nova zal André van Noort vertellen over vroegere tijden.

Scheepsparade

Op donderdag 26 juli is de grote Scheepsparade. Alle 80 schepen zullen tussen 15.00 en 17.00 uur in colonne door Warmond varen. De schepen zijn goed te bewonderen vanaf de Gemeentehaven en het Park Groot Leerust. Bij de Gemeentehaven geeft een spreekstalmeester informatie geven over schepen die voorbijvaren.

De Scheepsparade wordt afgenomen door een admiraal, de Witte Walvis. Dit is een Lemsteraak en dit admiraalsschip ligt afgemeerd tegenover de Gemeentehaven. De Commissaris van de Koning Jaap Smit en de burgemeester Carla Breuer zullen de parade afnemen. De deelnemende schepen gaan de admiraal groeten.

Kagenaar door sluisje

Stichting Historisch Erfgoed De Kaag vaart met haar Kagenaar naar de Zwanburgerpolder. De Kagenaar gaat door het sluisje de Zwanburgerpolder in. Een unieke ervaring, omdat het sluisje normaal niet toegankelijk is. De afvaart is op woensdag 25 juli en donderdag 26 juli om 10.00 en 12.00 uur. Er is ook een afvaart op woensdag om 14.00 uur. Deelname is gratis. De erfgoed route is mede mogelijk gemaakt door het Jacoba van Beijerenfonds.

Rondleidingen

Voor wie meer wil weten over het dorp, zijn er rondleidingen. De VVV organiseert op dinsdag 24 juli, woensdag 25 juli en donderdag 26 juli rondleidingen door Warmond onder leiding van een gids. Er is een rondleiding om 10.00 en om 14.00 uur (muv donderdag om 14.00 ivm de Scheepsparade). De duur van de wandeling is circa 1,5 uur met een groep van maximaal 15 personen. Inschrijven hiervoor kan via de VVV.

Alle informatie is te vinden op www.warmondaandekaag.nl.

Uit de krant