Afbeelding

Lezing over de tulpengekte in 1637

Activiteiten

Sassenheim • Drs. Willy Atema geeft op dinsdag 19 februari om 10.00 uur een lezing over de tulpengekte in 1637 in bibliotheek (Kerklaan 42). Atema vertelt met prachtig beeldmateriaal over de 'blijde komst' van de tulp, de verspreiding over de Republiek via de Hortus Botanicus in Leiden, tulpenboeken en natuurlijk de tulpengekte in 1637.

Wat is er Hollandser dan tulpen, molens en Delfts blauw? Toch zijn de molens ooit bedacht in het oude Perzië en is Delfts blauw van oorsprong een imitatie van het Chinese blauwe porselein. En tulpen? Die komen uit Turkije. De ware opmars begon rond 1592. Net als nu werd de bloem bewonderd om zijn prachtige kleuren. Men schreef er ook geneeskrachtige eigenschappen aan toe. In 1637 stond ons land op zijn kop door een uit de hand gelopen handel in tulpenbollen. Verviel de Nederlandse economie werkelijk in een depressie en raakte half Nederland aan de bedelstaf door een 'krach'? Atema vertelt daarover tijdens haar lezing 'De Tulpengekte in 1637: door de bollen naar de knoppen'.

Kaarten voor deze lezing kosten 4,50 euro voor leden van de Bibliotheek Bollenstreek en 6 euro voor niet-lezen. De kaarten zijn te koop via www.bibliotheekbollenstreek.nl en bij de medewerkers in de bibliotheek.

Uit de krant