Afbeelding
Foto: pr.

Doc Holiday grote favoriet bij harddraverij Warmond

Activiteiten Warmond

Warmond • Alle ogen zijn zaterdag 6 juli gericht op Doc Holiday en Bo Sprengers. De combinatie is huizenhoog favoriet voorafgaand aan de jaarlijkse kortebaandraverij op de Herenweg. De regerend Nederland Kampioen won vorig jaar vier kortebanen en heeft er in dit prille seizoen ook al twee achter zijn naam staan. De concurrentie kan dus aan de bak. De aanvang is 13.00 uur. De eerste start valt omstreeks 13.30 uur.


Wie een kleine weddenschap plaatst op Doc Holiday hoeft zaterdag geen hoge uitbetaling te verwachten. In de eerste omloop staat de troef van de Meiden van Assum hooguit drie tegen één bij de totalisator. Terecht ook, want de kans dat Doc Holiday wint is bijzonder groot. Hij was vorig jaar al goed op dreef en is dit jaar nog ongeslagen. Op snelheid lijkt hij onklopbaar. De ervaren pikeurs van de tegenstanders zullen dan ook alles op alles zetten om 'leerling' Sprengers in het startvak te verslaan.

Andere kanshebbers

John de Leeuw kan wellicht zo'n huzarenstukje opvoeren. Hij rijdt met Barbert (de winnaar van 2016) en Panic Launcher twee kanshebbers. De laatste werd in Venhuizen door Doc Holiday verslagen. Voordraaiend wist zij wel een rit van de uiteindelijke winnaar af te snoepen. Beide paarden zijn in het bezit van Stal de Groningers. Zij brengen ook de talentvolle Chief One aan de start. De ruin was tijdens zijn tweede start vierde in Wognum. In de beslissende fase was hij moegestreden. Maar wat hij daarvoor had laten zien, was indrukwekkend.

Ook Dutch Buitenzorg, de Nederlands Kampioen van 2016 en 2017, is een kanshebber. De ruin stond vorig jaar lang aan de kant met een blessure. Zijn terugkeer in Assendelft mislukte door galoppades, maar in zijn oude vorm kan hij het zelfs de favoriet lastig maken.

Titel
Emi van Jip verdedigt haar titel in Warmond. Vorig jaar won de merrie verrassend de koers voor de Super Vrienden van Kortebaandraverijen.nl. Zij hebben met Gaya Vip dit jaar nog een paard aan de start. De Stichting Harddraverij Warmond is één van de mede-eigenaren van deze twee deelnemers.

De kortebaan is van oudsher een oer-Hollandse traditie, maar de populariteit slaat langzaam ook over naar het buitenland. Zo komt er zaterdag een delegatie van zo'n zestig mensen uit het Belgische Sint-Eloois-Winkel, om te zien hoe er in Nederland wordt gekoerst. Onder hen Kris Dekoninck, die als eigenaar al enkele jaren actief is op de kortebaan. Hij hoopt op succes van zijn eigen Beaujosh de Mahey.



Deelnemers

De kortebaan in Warmond is populair bij trainers en eigenaren. Zij schreven in totaal 35 paarden in. 24 Paarden (het maximale aantal) kunnen meedoen. De andere elf zijn uitgeloot. Het deelnemersveld met tips is te vinden op www.kortebaandraverijen.nl. Op deze site staan tevens uitslagen, statistieken, video's, uitleg over de sport en wedmogelijkheden. Meer informatie specifiek over het evenement in Warmond staat op de website van de organisatie www.harddraverij.nl

Uit de krant