Logo deteylinger.nl
Voor de dertiende keer wordt het kerkplein omgetoverd tot kerstmarkt. | Foto: pr.
Voor de dertiende keer wordt het kerkplein omgetoverd tot kerstmarkt. | Foto: pr. (Foto: pr.)
Voorhout

Kerstmarkt Voorhout groter en knusser

  Activiteiten

Voorhout • Natuurlijk is ook dit jaar de opbrengst voor de kerk, maar de sfeer is het belangrijkste. Het moet vooral gezellig zijn, vinden de vier leden van het Kerstmarkt commissie van de Bartholomeusparochie. Sfeer en aankleding daar is dit jaar extra tijd in gestoken. De kerstmarkt groeit ook dit jaar. Er staan bijna veertig kerstkramen met een grote boekenmarkt. Er is een uitgebreid muzikaal programma met lokale talenten, een mystery guest en er zijn veel kinderactiviteiten.

Door Piet de Boer

Om de markt nog meer sfeer te geven is vorig jaar opgeroepen kerstkaarten te doneren. Overweldigend was de respons. ''Vanaf mei zijn we bezig,'' zeggen Esther Zwetsloot en Colinda Guijt. De kaarten zijn tot slingers verwerkt en wapperen straks tussen de kraampjes op het plein bij de kerk. Zij danken de gulle gevers van vorig jaar, maar nieuwe voorraad is dit jaar niet nodig: ''We kunnen nog tien jaar vooruit,'' lachen ze. Daarnaast is er veel zang en muziek op 15 december. In en bij de kerk treden op: Laura Beekman (The Voice of Holland), het swingende gospelkoor Soul2Soul en kinderkoor The Singing Stars. Buiten klinken de melodieën van het leerlingenorkest en het koperensemble van Sint Cecilia.

Nieuwe leien

Het vernieuwen van de leien op het dak, het thema van vorig jaar, is succesvol afgerond. De oude stenen plaatjes worden beschilderd door een lokale kunstenares en zijn te koop op de markt. Dit jaar wil de commissie samen met vrijwilligers van de Oranje Vereniging geld bijeen sprokkelen voor professionele audiovisuele apparatuur in de kerk. Foto's en video worden steeds vaker gebruikt bij vieringen en afscheidsbijeenkomsten. ''Die apparatuur is kostbaar. Dit wordt dan ook een meerjarenproject,'' is de inschatting van voorzitter Richard Kuijten.

Driehonderd keer het kindje Jezus in de kribbe

In december wordt in de kerk opnieuw een tentoonstelling van 300 kerststallen ingericht. Van piepklein tot meters lang. Met meer dan driehonderd beelden van het kindje Jezus. Vooral voor gezinnen met kinderen een aanrader. De scholen gaan de tentoonstelling bezoeken in de week voor 15 december. Dat is nieuw dit jaar, zegt coördinator Ingrid van Leeuwen. ''Er ook weer een arrenslee en kerstman om kinderen op de foto te zetten. In de loop van de dag zullen ook meer dan 75 Solex-kerstmannen de markt bezoeken.''

Kinderen hebben hun eigen plekje (in een tent) en kunnen kerstballen versieren en een kerstboom van hout timmeren. Wie theater wil zien kan naar de Roef. Theaterschool Teylingen speelt in de Tuinzaal vanaf 12.00 uur elk half uur de minimusical My Fair Lady. Het verhaal van professor Higgings die de eenvoudige bloemenverkoopster Eliza Doolittle foutloos leert spreken en zingen. ''Het Spaanse graan heeft de orkaan doorstaan.''

Ook voor Volwassenen

Ook aan vaders, moeders en andere volwassenen is gedacht. Er is een enorme boekenmarkt met 4.000 boeken, cd's en dvd's op thema gesorteerd. Te koop zijn kerststerren van sparrentakken, diverse kaarsen en andere kerstdecoraties. Ook zal het Rad van Avontuur draaien en de winnaars aanwijzen van de vijfhonderd cadeautjes. Men kan zich ondertussen te goed doen aan diverse winterse traktaties. Van erwtensoep, poffertjes, broodjes worst tot een glas Glühwein of een biertje.

Traditie

Sinds 2007 zijn het de bijna honderd vrijwilligers die de markt elk jaar weer mogelijk maken. Ook de hulp van de Oranjevereniging is daarbij onmisbaar. ''Die zorgen voor alle facilitaire zaken'' zegt Richard Kuijten. Een gigantische klus. Waarom doen ze dat elk jaar weer? "De kerstmarkt is inmiddels een traditie geworden in Voorhout. Het bevordert de saamhorigheid. Je ontmoet en spreekt elkaar. Die gezelligheid maakt het knus. Het is een belangrijk sociaal evenement in Voorhout."

De dertiende Kerstmarkt Voorhout is op zaterdag 15 december van 11.00 tot 16.30 uur, in en bij de Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47). Bezoekers kunnen alleen contant betalen, er is geen pin.

Meer berichten