Speelgoed ruilen in plaats van kopen is veel duurzamer, en ruimt ook lekker op. | Foto: pr./Joni Israeli
Speelgoed ruilen in plaats van kopen is veel duurzamer, en ruimt ook lekker op. | Foto: pr./Joni Israeli Foto: pr./Joni Israeli

Speelgoed ruilen in plaats van kopen met SwapSint

Activiteiten Voorhout

Voorhout • Elk jaar weer sta je weer als hulp Sinterklaas voor de keuze; welk cadeau tover ik dit jaar weer uit de zak. Komende tijd brengt natuurlijk veel plezier en mooie herinneringen met zich mee, maar ook wel veel stress. De pinpas draait pinpas overuren en de feestmaand is al zo kostbaar. Worden we langzaam niet wakker op het gebied van overconsumptie? Kim en Justyna organiseren daarom in samenwerking met Paraplu Voorhout de SwapSint speelgoedruilmarkt op 26 november. Dit jaar in ‘de blokhut’ op het terrein van het Boerhaavehuis. 

Voor de vierde keer nemen Kim en Justyna, twee moeders die willen verduurzamen, het initiatief om een speelgoedruilmarkt te organiseren in Voorhout. Daarnaast zijn ze extra blij dat de speelgoedstapel in eigen huis op de schop gaat en gereduceerd wordt tot datgene waar de kinderen echt mee spelen. Het overige speelgoed krijgt een mooi tweede leven bij andere kinderen thuis en hun eigen kinderen worden weer verblijd met het ingebrachte speelgoed van anderen. Zo is de cirkel rond zonder nieuwe aankopen te hoeven doen. 

Spelregels

“Laten we eerlijk zijn”, zegt Kim, “overconsumptie is echt niet meer van deze tijd. Sinterklaas is meer dan cadeautjes, het gaat om de sfeer en traditie. En vraag het aan elke ouder die je kent. Iedereen heeft teveel speelgoed. Soms ligt het nog maanden in de verpakking in de kast. Waarom zouden we dan nog nieuwe spullen kopen? Het is veel slimmer om te ruilen en zo ook nog eens een steentje bij te dragen aan het milieu.”


Door ervaring uit voorgaande edities en feedback van de mensen die er aan mee hebben gedaan zijn een aantal ‘spelregels’ in het leven geroepen. “Bijvoorbeeld dat we geen babyspulletjes ruilen. Deze blijven altijd liggen. En dat iedereen voordat ze speelgoed inleveren zichzelf de vraag stelt; is dit echt speelgoed wat als cadeau gegeven kan worden?”

Inleveren en uitzoeken

De speelgoedruilmarkt wordt dit jaar gehouden in ‘de blokhut’ op het terrein van het prachtige Boerhaavehuis op zaterdag 26 november, tussen 13.00 en 15.00 uur. Het speelgoed kan ingeleverd worden bij Paraplu in Voorhout, Herenstraat 92 vanaf dinsdag 22 tot en met vrijdag 25 november tijdens de openingstijden. Er zijn maar een aantal richtlijnen die je kan vinden op de facebook pagina van SwapSint Voorhout of via de mail recyclesint.voorhout@gmail.com. 

Uit de krant