Het parkeerdek  bij station Sassenheim zorgt voor 240 extra plaatsen en moet eind 2017 open gaan. | Foto: pr.
Het parkeerdek bij station Sassenheim zorgt voor 240 extra plaatsen en moet eind 2017 open gaan. | Foto: pr.

Voorlopige gunning aanbesteding parkeerdek bij station

Algemeen Sassenheim

Sassenheim ♦ Er is een volgende stap gezet in de realisatie van het parkeerdek met 240 extra plaatsen bij station Sassenheim. B en W stemden vorige week in met de voorlopige gunning van de aanbesteding aan Bouwbedrijf Aan de Stegge Twello B.V. Als de gunning definitief is, volgt opdrachtverlening. Daarna kan het ontwerp van het parkeerdek verder worden uitgewerkt. De uitvoering start dan naar verwachting half 2017.

Station Sassenheim is na de opening in december 2011 uitgegroeid tot een succes. Het aantal reizigers dat door NS verwacht was (2.000 reizigers per dag), is in werkelijkheid gegroeid naar ruim 3.300 in 2014. Door dit succes staat het parkeerterrein met 280 parkeerplaatsen dagelijks overvol. Daarom besloot de gemeenteraad vorig jaar tot het realiseren van 240 extra parkeerplaatsen.

In september 2015 stelde de raad een krediet van 3 miljoen euro beschikbaar onder de voorwaarde van ontvangst van subsidiebeschikkingen. Na de ontvangst van die beschikkingen van 1 miljoen van de provincie Zuid-Holland en 1 miljoen euro het ministerie van Infrastructuur en Milieu, startte de aanbestedingsprocedure in maart.

Korte bouwtijd

Na het doorlopen van de procedure zijn eind augustus twee inschrijvingen beoordeeld. De inschrijving van Bouwbedrijf Aan de Stegge B.V. heeft de beste prijs-kwaliteit verhouding. Beide inschrijvingen hebben voorgesteld het parkeerterrein bij de Wasbeek te gebruiken als tijdelijk parkeerterrein en het huidige parkeerterrein in zijn geheel te sluiten. Hierdoor is een korte bouwtijd van drie tot vier maanden mogelijk. Daarnaast heeft het winnende bouwbedrijf aangeboden tijdens de bouw extra fietsenstallingen te plaatsen bij het station.

Gratis parkeren

"In het coalitieakkoord 2014-2018 spraken we af dat de gemeente zorgt voor voldoende openbare parkeergelegenheid met als uitgangspunt dat parkeren gratis is. Met het realiseren van het parkeerdek zonder betaald parkeren spelen we hierop in", zegt wethouder Brekelmans. "Het parkeerdek zorgt dat station Sassenheim beter functioneert en dat is belangrijk voor de mobiliteit in de regio."

Als de gunning definitief is, volgt de opdrachtverlening. Het ontwerp wordt hierna verder uitgewerkt. Na de procedure omgevingsvergunning kan de uitvoering naar verwachting rond de zomer van 2017 starten en wordt het parkeerdek eind 2017 opgeleverd. De gemeente laat weten dat tijdens de bouw de reizigers en automobilisten extra geïnformeerd worden over de (niet te voorkomen) overlast en mogelijke alternatieven om te parkeren.

Uit de krant