Het dameskoor Spirit uit Nieuwkoop treedt op in de Julianakerk. | Foto: Piet van Kampen
Het dameskoor Spirit uit Nieuwkoop treedt op in de Julianakerk. | Foto: Piet van Kampen

Eerste Korendag is groot succes

Algemeen Sassenheim

Sassenheim ♦ Het was een gedurfd experiment van initiatiefnemers Siep Eisenga en George Germans. Tweeëntwintig koren op één dag in vier kerken in Sassenheim op laten treden. Het werd een doorslaand succes. Daar waar de kerken niet altijd trouw worden bezocht was er nu voldoende aanloop. Niet voor een mis of dienst, maar voor bijzondere optredens.

Door Piet van Kampen

Het organiserende duo had een paar jaren geleden inspiratie opgedaan in Monnikendam en Spakenburg tijdens de Korendagen. Waarom zou dat dan ook niet in Sassenheim kunnen? Het kon dus wel en het werd een succes. Ga er maar aan staan. Het organiseren van dit bijzondere evenement heeft met name Siep Eisenga vele uren gekost om vele koren te benaderen. Maar de inspanningen zijn beloond. In de vier kerken, de Julianakerk, de Pancratiuskerk, de Dorpskerk en de Havenkerk hebben in de loop van zaterdag vele honderden bezoekers kunnen genieten van het optreden van de koren uit de regio, maar ook vanuit Amsterdam. De ruim zeshonderd zangers en zangeressen hebben de bezoekers een staaltje van hun kunnen gepresenteerd.

Gevarieerd

Het was een gevarieerd programma. "Waar gaan wij nu naar toe?" vroeg een betrokken echtpaar zich af. Er was keuze genoeg. "Dan nu maar naar de Pancratiuskerk, want daar zijn we nog niet geweest." Zo konden zij en nog vele anderen de Korendag invullen. Genieten van dameskoren, gemende koren, een popkoor, een oratoriumkoor of een kamerkoor, er was voor elk at wils. Eisenga was dik en dik tevreden over de grote belangstelling voor deze Korendag. Het is een evenement dat voor herhaling vatbaar is.

Uit de krant