Afbeelding

Bouwplan op terrein Woezel teruggetrokken

Algemeen Warmond

Warmond ♦ Het wil maar niet lukken met de woningbouw op de locatie van de voormalige peuterspeelzaal 'De Woezel' op Schoonoord 23. Vanaf 2009 wordt al aan een plan gebeiteld. In de afgelopen raadscommissie Ruimte ging het wéér mis. De ontwikkelaar dreigt de handdoek in de ring te gooien, wat in de raadzaal op een applaus van omwonenden kon rekenen.

Door Nico Kuyt

Onlangs is werkbezoek en een hoorzitting gehouden over het laatste ontwerp en op deze bijeenkomst hebben een groep omwonenden zelf twee alternatieve plannen aangedragen, eentje waarbij de geplande zes woningen anders gepositioneerd worden en eentje met een appartementencomplex voor acht woningen. Het doel daarbij is het groen zoveel mogelijk te sparen. Zo staan er in het voorgestelde plan woningen met tuinen aan de vijver gepland, wat nu openbaar gebied is en een pad loopt. De architect kwam naar de commissie met een tussenoplossing, namelijk het verleggen van de brug, waarmee het pad verlengd wordt. Een idee zo nieuw, dat zelfs wethouder Bas Brekelmans er niets van wist. Een woordvoerder van een aantal omwonenden uitte evenwel direct kritiek. Er verandert volgens hem daarmee niets. Alleen wordt de brug verlegd. Het openbaar groen wordt minder.

Weinig positieve geluiden

Op haar beurt hakte de commissie er flink op los. Alleen de VVD stond er nog positief tegen het plan. Inbreiden is voor omwonenden niet altijd prettig, maar in Warmond is behoefte aan woningen. Dat was het enige positieve geluid. De ChristenUnie zag wel iets in de appartementen, want er is behoefte aan woningen voor starters en ouderen. Het CDA vond het huidige voorstel een te grote aanslag op het groen, leefklimaat en veiligheid. De fractie vroeg de wethouder het voorstel maar weer terug te nemen en een samenspraak te houden tussen gemeente, omwonenden en ontwikkelaar om zo met een meer gedragen voorstel terug te komen. Die mening werd gedeeld door de PvdA, want nu werd er weer een groene ader door het dorp doorgesneden. Trilokaal voegde eraan toe dat er bij de gesprekken niet op voorhand moest worden uitgegaan van één van de alternatieven van de omwonenden, het appartementencomplex kon als tip worden ingebracht. D66 memoreerde verder nog dat bij het werkbezoek de omwonenden hadden aangegeven niet tegen bebouwing te zijn, maar voor het groen gingen.

Op zoek naar beter ontwerp

Brekelmans concludeerde daarop dat het huidige ontwerp op het terrein van de Woezel het niet gaat halen, ook niet met het verleggen van de brug. "De enige optie is om, samen met ontwikkelaar en omwonenden, te zoeken naar een beter ontwerp", besloot hij, maar gaf wel aan dat de ontwikkelaar er wel brood in moet zien. Er moet een balans gevonden worden. De aanwezige ontwikkelaar reageerde geïrriteerd. "Àls dat betekent dat met het hele plan geschoven wordt, dan bestaat de dreiging van een beëindiging van de overeenkomst met de gemeente, want dan kom je er nooit uit." Het ontlokte bij de PvdA nog een laatste woord. "Een verwende reactie: 'Jullie moeten gewoon akkoord gaan. We hebben de thermometer in de bevolking gestopt en dit kwam eruit'. Dat is dus niet het geval. Het draagvlak moet zo breed mogelijk worden."

Uit de krant