Mw. Burger wenst met enig hout haar inspraak kracht bij te zetten. | Foto: Nico Kuyt
Mw. Burger wenst met enig hout haar inspraak kracht bij te zetten. | Foto: Nico Kuyt

Nog wel wat vraagtekens bij het omgekeerd inzamelen van afval

Algemeen

Teylingen ♦ Het nieuwe idee van het wegbrengen van het restafval in plaats van het ophalen, ontmoette in de raadscommissie Ruimte nog niet het volledige applaus. Volgens wethouder Kees van Velzen wordt het op sommige plaatsen in het land al met succes toegepast om de burger tot beter scheiden te verlokken. Maar de wethouder verleidde de commissie er nog even niet mee.

Door Nico Kuyt

Vooraf aan de bespreking kwamen twee inwoners de commissieleden warmen over hun ideeën over de omgekeerde inzameling. Mevrouw Burger-van der Ploeg vindt het in ieder geval een afschuwelijk idee. Het wegbrengen leidt tot problemen. "Jonge mensen hebben daar waarschijnlijk niet zo'n probleem mee, maar ouderen des te meer. Iemand anders moet dat maar voor hen wegbrengen. In Lisse zijn ze nauwelijks begonnen of ze hebben al het eerste probleem. In dit geval jonge gezinnen die tegemoet moeten worden gekomen in verband met de luiers. Hierna volgen waarschijnlijk de ouderen die last van incontinentie hebben en daarna de opa's en oma's die allemaal voor hun kleinkinderen zorgen?", aldus de inspreekster. Ook het illegaal wegwerpen van afval wordt volgens haar een probleem. Iets wat mevrouw Suurd ook aanstipt. Zij wees op het behoorlijk gaan stinken van het restafval.

Moeizaam

In de commissie was het CDA eens met de richting die wordt ingezet voor het omgekeerd inzamelen. Er heeft een uitgebreid traject van participatie plaatsgevonden. Ervaringen leren dat het omgekeerd inzamelen zorgt voor beter scheiden. Wel vroeg de fractie aandacht voor de zwakkere partijen zoals ouderen die afval moeilijk kunnen wegbrengen en jongere gezinnen met luiers. Ook D66 liet een positief geluid horen. Maar er moet wel een prijsprikkel gekoppeld worden aan het wegbrengen. Zo besparen gezinnen veel geld door zo min mogelijk restafval in de container te werpen. Echter, in de commissie stapelde de kritiek op. Samen met de fractie van Trilokaal kon D66 zich nog wel vinden in het even afwachten hoe Lisse het doet. Deze gemeente heeft het omgekeerd inzamelen al ingevoerd en met het begin van het nieuwe jaar gaat daar ook een prijsprikkel werken. De overige fracties hadden nog wel wat bedenkingen. Zij stelden vraagtekens bij de gehouden burgerpolsing. Inderdaad, de cijfers waren niet echt verhelderend en wellicht toegeschreven naar een gewenst resultaat. Daarnaast vreesden zij voor het illegaal dumpen van het restafval, zoals het plaatsen naast de inzamelbak of het gooien in publieke afvalbakken. Als al het restafval daarin verdwijnt kost het mij niets, zo is de gedachte. En wanneer de maden uit de bak kruipen, wat blijft er dan nog over van het verantwoord scheiden?

Het werkt

"Waarom zeuren en klagen mensen altijd als zij afval moeten wegbrengen, maar om het in huis te slepen, daar hoor je niks over", zo citeerde Van Velzen zijn Katwijkse collega over het afval. De wethouder blijft positief. Ervaring leert dat het omgekeerd inzamelen tot betere scheiding leidt, net als een tarief voor het wegbrengen van het restafval. Doe je het slecht, betaal je meer. Overigens valt het afvaltoerisme volgens de wethouder wel mee. "De mensen zijn netter dan wij wel denken." Een meerderheid van de commissie vond toch dat de nieuwe richting nog niet rijp was voor invoering. Eerst de ervaringen van Lisse afwachten. De gemeenteraad gaat er op 27 oktober verder over spreken. Het is nog een keuzenotitie en nog geen definitief beleid. Dat zal later de raad worden voorgelegd.

Uit de krant