In het plan komt er een tweede hondenstrandje bij. | Foto: pr./Mariska de Graaff
In het plan komt er een tweede hondenstrandje bij. | Foto: pr./Mariska de Graaff

Protest tegen plan voor aanlijnplicht bij Klinkenberg

Algemeen

Teylingen/Oegstgeest ♦ Het voorstel voor een permanente aanlijnplicht voor honden op sommige gedeeltes van het recreatiegebied Klinkenbergerplas moet van tafel. Dat stelt Platform Hondenvrienden, een belangenvereniging van hondeneigenaren en sympathisanten, bij het overhandigen van 2.400 steunbetuigingen aan wethouder Jos Roeffen.

De gemeente Oegstgeest presenteerde begin oktober het definitieve ontwerp voor de herinrichting van de Klinkenbergerplas. Meer ruimte voor natuur en meer recreatiemogelijkheden zijn de speerpunten in het plan. Daarin voelen de hondenbezitters zich achtergesteld, stelt Brenda Filippo, woordvoerder van Platform Hondenvrienden. "De vele steunbetuigingen geven aan dat dit plan voor veel mensen onacceptabel is. De reacties stromen nog steeds binnen." Het Platform is niet te spreken over de nieuwe jaarronde aanlijnplicht die voor sommige delen van het gebied in het nieuwe plan wordt voorgesteld. In de huidige vorm is er rond de Klinkenbergerplas al een seizoensgebonden aanlijnplicht; op een kwart van het verharde pad rond de Grote Plas moeten honden zes maanden per jaar aan de riem.

Het hele jaar honden aanlijnen, na de herinrichting die begin 2017 gepland staat, is niet logisch. Filippo: "In de koudere jaargetijden krimpt de recreantenstroom drastisch. Dat geldt echter niet voor mensen met honden. Wij lopen onze rondjes met onze honden elke dag opnieuw, het hele jaar door.'' Als gevolg van het voorstel dreigt het enige 'grotere' gebied in de omgeving waar mensen uit de regio met loslopende honden gedurende het héle jaar kunnen wandelen, te 'verdwijnen'. "Het enige alternatief is een stuk strand tussen Katwijk en Noordwijk."

Platform Hondenvrienden keert zich niet tegen het hele herinrichtingsplan, benadrukt Filippo. "Er zitten ook waardevolle elementen in. Zo komt er meer ruimte voor speelplekken voor zowel jongere als oudere kinderen. En de eventuele komst van horeca biedt ook kansen. Een gedeeltelijk aanlijnplicht voor honden op bepaalde plekken in het gebied tijdens het hoogseizoen is voor ons ook bespreekbaar, maar een permanent aanlijnplicht schiet zijn doel voorbij.''

Het plan ligt tot 16 november voor inspraak ter inzage bij de gemeente Oegstgeest.

Uit de krant