Cabaretier Johan Goossens opent de Kunstweek. | Foto: fbps/Peter Schipper
Cabaretier Johan Goossens opent de Kunstweek. | Foto: fbps/Peter Schipper

Warmond Kunstdorp

Algemeen Warmond

Warmond ♦ 'Warmond Kunstdorp' is het treffende thema van de Kunstweek, gehouden van 5 tot en met 13 november.

Zowel het affiche, een ontwerp van Eppo van Bolhuis als het programma vormen samen het levende bewijs van het gelijk van dit thema. Schrijver Maarten 't Hart gaat tijdens de opening nog eens uitgebreid in op de status van Warmond als kunstdorp. Ingevoerd in het wel en wee van het dorp is juist hij het die kan verhalen over de kunst en de kunstenaars in het dorp.

De eerste avond van de Kunstweek is het traditiegetrouw de beurt aan het Monward Ensemble in de Protestantse kerk, dit keer met een uitvoering van het Octet van Felix Mendelssohn. Daarnaast wordt ter ere van het herstel van het Lohmanorgel ook het concert in F van Handel ten gehore worden gebracht. Op zondagmiddag 6 november ontvangt Michiel Noordzij schrijver en journalist Alexander Munnighoff in zijn literair café naar aanleiding van zijn boek 'De Stamhouder'. De familiekroniek van deze journalist is veelvuldig geprezen in de media vanwege de lichtvoetige en ook meeslepende schrijfstijl en de historische rijkdom.

Het tweede weekend van de kunstweek vangt vrijdagavond aan met een lezing van de inmiddels bekende kunsthistorica Camee van Blommenstein in het kasteel Huis te Warmont. Zij zal daar haar licht laten schijnen over de portretkunst. November is de maand van de weemoed, daarom staat zo toepasselijk het lied van de weemoed, de Portugese Fado centraal op de tweede zaterdag in de Kunstweek. De in Lissabon geboren zangeres Magda Mendes brengt in bistro La Croute liederen uit haar succesvolle tournee van afgelopen jaar ten gehore brengen, waarbij zij ook uitgebreid zal stilstaan bij de Portugese cultuur. en de fado. Op zondag 13 november sluiten de jarige Harbour Jazz Band, ondersteund door Warmondse muzikanten, de Kunstweek af te sluiten in het Trefpunt, dat speciaal voor deze gelegenheid wordt omgebouwd tot jazzclub.

Ook de galeries aan het Pleintje leveren weer hun bijdrage. In het Oude Raadhuis exposeren 23 kunstenaars van het Leids creatieve centrum De Haagweg 4 met door materiaal en techniek zeer uiteenlopende werken. Galerie De Pomp daarentegen heeft drie Warmondse kunstenaars geïnviteerd om te exposeren. Naast Popco Bakkers, al een aantal jaar succesvol in het op doek vastleggen van de sfeer van het dorp en de streek, tonen ook keramist Kees Zandvliet en glaskunstenaar Carla Frese hun meest recente werken.

Ook voor de kinderen is er dit jaar weer een programma tijdens de Kunstweek. Zo kunnen de jongste kinderen gaan kijken of de muzikale rok hen past en worden de oudere basisschoolleerlingen op advies van schrijver Jacques Vriens getemd door echte kindertemmer.

Naast de bekende workshops als vilten en schilderen is er dit jaar ook plaats voor bijzondere workshops voor volwassenen, zoals schetsen op de i-pad en botanisch tekenen. Voor het complete programma en inschrijven voor de activiteiten en workshops, kijk op www.kunstweekwarmond.nl

Uit de krant