Afbeelding

'Mag ik die kleding echt gratis meenemen?'

Algemeen Sassenheim

Sassenheim ♦ Een multifunctioneel ontmoetingscentrum, dat hopen Stan van Gemert en Lisa de Blok van stichting Repair Café Teylingen over enkele maanden draaiende te hebben. Toch gingen de deuren van 'JoJo' op zaterdag al open aan het Hortusplein.

Het begon met een droom en ruim anderhalf jaar later zit initiatiefnemer Stan van Gemert er middenin. Het ontmoetingscentrum voor de buurt is geopend en veel nieuwsgierige mensen komen een kijkje nemen in de oude supermarkt. Er zijn plannen voor workshops, creatieve ateliers en dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het maandelijkse Repair Café heeft er voortaan ook een vaste plek, de reden voor Van Gemert om nu al te starten. Hij benadrukt dat er nog veel werk te doen is. "Het is een lopend project, we maken nu een voorzichtige start."

In de hoek van het reparatiecafé knappen Ton Wijsman en Richard Hilt oude fietsen op. Die worden voor een klein bedrag verkocht. Van het geld kan de stichting de stroomrekening betalen. "We zijn geen concurrenten van de fietsenmakers hoor", benadrukt Wijsman. "Het is bedoeling dat mensen samen met ons hun fiets repareren. Ze helpen mee en leren er zo ook nog van."

Weggeefwinkel

Vooraan zit de Weggeefwinkel, ook een nieuw onderdeel van het centrum. Lisa de Blok vertelt enthousiast: "Mensen kunnen hier zelf dingen meenemen. Van spelletjes tot fototoestellen, er is al best wat aanbod. Uiteraard kan iedereen ook spullen doneren. Zo waren deze planken aan het begin van de middag nog leeg, maar nu al gevuld door alles wat mensen doneren", wijst ze naar de kasten met verschillende spullen. Petra de la Rie is als vrijwilliger druk met het sorteren van de binnengebrachte kleding. Ook de broeken, t-shirts en jassen mogen gratis mee met een nieuwe eigenaar. En dat vinden veel mensen nog best lastig, lacht De la Rie. "'Is dit echt voor mij?' vragen ze dan. 'Mag ik het echt meenemen?', zeggen ze voor de zekerheid. Mensen zijn verbaasd, maar ook heel dankbaar. En daar doen we het voor."

Het Repair Café is iedere derde zaterdag in de maand geopend van 13.00 tot 16.00 uur. Op de nieuwe locatie van de JoJo, is de bedoeling dat de deuren ook op dinsdag, donderdag en vrijdag open gaan voor onder andere de weggeefwinkel en reparaties van huisraad tegen een kleine vergoeding. Dat is afhankelijk van de inzet van vrijwilligers, dus houden De Blok en Van Gemert een kleine slag om de arm. Meer op de Facebookpagina van JoJo Sassenheim.

Uit de krant