Als afronding van de cursus pitch iedere deelnemer over wat hij of zij geleerd heeft. | Foto: pr
Als afronding van de cursus pitch iedere deelnemer over wat hij of zij geleerd heeft. | Foto: pr

In zes weken meer leren over de lokale politiek

Algemeen

• Nieuwe cursus Politiek Actief start in februari

Teylingen ♦ Zes weken lang hebben 25 inwoners zich ondergedompeld in de lokale politiek tijdens de cursus Politiek Actief. Op donderdag was de afsluiting en ontvingen ze hun certificaat. In februari start een nieuwe cursus.

De laatste bijeenkomst was voor de vergadering van de gemeenteraad. De cursisten werd gevraagd een pitch te geven over wat ze hebben opgestoken van de cursus en wat ze ermee gaan doen. De deelnemers bleken enthousiast en vooral de avond over debatteren is velen bijgebleven. Voor meerdere cursisten bleek de cursus ook het duwtje in de rug om de eerste stap te zetten richting de politiek, terwijl ze voor die tijd niet goed wisten hoe ze dit moesten aanpakken. Sommige deelnemers maakten kenbaar dat ze raadslid willen worden of sloten zich zelfs aan bij een politieke partij. Eén van de cursisten bleek zelfs het burgemeesterschap te ambiëren.

Nieuwe cursus

In februari en maart 2017 organiseert de gemeente Teylingen opnieuw de cursus Politiek Actief. De cursus vindt plaats in de avonduren en start op dinsdag 14 februari. In de cursus, onder leiding van een cursusleider van ProDemos, kunnen inwoners hun kennis over de politiek in het algemeen vergroten. Ook krijgen zij uitleg over de gemeentelijke politiek en worden vaardigheden als debatteren en lobbyen getraind. De cursusleider wordt ondersteund door mensen die al actief zijn in het Teylingse bestuur, zoals de burgemeester, raadsleden en de griffier. Raadsadviseur Lisanne Korteling: "Het is voor de samenleving erg belangrijk dat mensen politiek actief zijn. Niet alleen als raadslid, maar ook op andere (bestuurlijke) plekken kunnen inwoners hun politieke interesse en invloed uitoefenen. Met deze cursus proberen we mensen hiervoor te interesseren".

Wegwijs laten maken

Burgemeester Carla Breuer: "Deze cursus is een unieke kans voor wie zich wegwijs wil laten maken in het hoe en wat van een politiek actieve functie in Teylingen. Niet alleen als potentieel raadslid, maar ook als lid van een adviesgroep die invloed uitoefent op het beleid in Teylingen."

Griffier Robert van Dijk: "De cursus is bedoeld voor inwoners die willen weten hoe zij meer invloed kunnen uitoefenen op de lokale besluitvorming en om inwoners enthousiast te maken voor de lokale politiek. Voor hen is de cursus zeer geschikt."

Voorwaarde voor deelname

Deelnemers van de cursus moeten minimaal vijf avonden bijwonen. Er kunnen 25 personen deelnemen aan de cursus. Aanmelden kan tot 1 januari 2017 bij Robert van Dijk of Lisanne Korteling via de telefoon of mail. Na aanmelding neemt een medewerker van de griffie contact op om kort te spreken over de motivatie. Voor vragen of meer informatie kan contact opgenomen worden met Robert van Dijk via 0252-783 593 of r.vandijk@raadteylingen.nl of Lisanne Korteling via l.korteling@raadteylingen.nl

Uit de krant