Afbeelding

Plan voor afstoten gemeentelijke gebouwen

Algemeen Politiek

Teylingen ♦ B&W gaat de gemeenteraad voorstellen om vier gemeentelijke gebouwen te verkopen. Het gaat daarbij om de Kompasschool en de Kastanjehof in Sassenheim en de voormalige bibliotheek en de schoolwoningen van het Cluster in Voorhout.

Door Nico Kuyt

De vier gebouwen hebben geen rol van betekenis meer voor de gemeente en kunnen dan ook worden afgestoten en na verkoop een nieuw leven tegemoet gaan. Het plan is de Kompasschool aan de Jacoba van Beierenlaan in Sassenheim, een gemeentelijk monument, door de nieuwe eigenaren te laten verbouwen tot minimaal vier en maximaal zes woningen met tuin in het duurdere segment. Het goedkope segment is niet haalbaar vanwege de relatief hoge beheer- en onderhoudskosten van het gebouw, de monumentale waarde en de grootte van het perceel. Het kan volgens B&W interessant zijn om het pand als kluswoning aan te bieden zodat de kopers een maximale vrijheid hebben om de woning zelf in te delen.

De voormalige bibliotheek aan het Raadhuisplein in Voorhout krijgt een door de koper gekozen passende bestemming, maar er mag geen detailhandel in komen. De schoolwoningen aan de Pieter van Slingerlandstraat in Voorhout worden als woningen verkocht. B&W vraagt aan de raad een krediet van 225.000 euro voor het geschikt maken van de schoolwoningen voor bewoning. Zij worden daarmee opgeplust naar de wettelijke eisen van deze tijd.

Statushouders

In de Kastanjehof aan de Sint Antoniuslaan in Sassenheim kunnen acht woningen in het goedkope segment komen en zo indirect een bijdrage te leveren aan het huisvesten van statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning). Het is de bedoeling dat de nieuwe bewoners in de gemeente een huurwoning achterlaten voor het opvangen van statushouders door de gemeente. De Volksuniversiteit zit nog in het gebouw en daar wordt een passende alternatieve huisvesting voor gezocht. Een interessant alternatief kan Kagerdreef 72 zijn, de voormalige kleuterschool en peuterspeelzaal.

Als de planning gehaald wordt zal, na een voorbespreking in de raadscommissie, de gemeenteraad op 15 december er een besluit over nemen. B&W wil zo spoedig mogelijk overgaan tot het afstoten, want de gebouwen staan deels of helemaal leeg.

Uit de krant