Afbeelding

Geen bommen in Hooghkamer

Algemeen

Teylingen ♦ Er moest nu eenmaal een onderzoek naar onontplofte bommen plaatsvinden in de nieuwbouwwijk Hooghkamer, want vooral langs het spoor in Voorhout zou er nog een blindganger in de grond kunnen zitten. Maar een ingehuurd onderzoeksbureau gaf onlangs het sein 'bomveilig'. De gemeenteraad wordt nu gevraagd om de toch wel hoge nota te sturen naar het Rijk om zo 70 procent vergoed te krijgen.

Het heet officieel de 'bommenregeling van gemaakte explosievenopsporingskosten´. Zit er uit de Tweede Wereldoorlog nog wat naars in de grond, dan kan de gemeente bij het Rijk een beroep hierop doen. Vorig jaar is historisch vooronderzoek uitgevoerd naar onontplofte explosieven voor het te bebouwen gebied. Daarbij werden luchtfoto's gebruikt van het Britse Ministerie van Defensie uit 1944-1945 om de bomkraters te detecteren. Die zouden met name langs het spoor kunnen worden gevonden, want het vervoer was destijds een prominent doel voor bombardementen. Voor die verdachte gebieden is vervolgens veldonderzoek gepleegd. Dat ging niet zomaar, want objecten moesten worden gesloopt, puin geruimd, wat wei gemaaid, vlak gemaakt en dat gaat allemaal niet gratis. Uiteindelijk is het hele gebied in oktober officieel 'explosievenvrij' verklaard.

Geld terug

De kosten voor het onderzoek bedragen 210.000 euro. Maar hiervan kan de gemeente 70 procent vergoed krijgen van het Rijk. De kans bestaat dat de regeling met ingang van 2017 wordt wegbezuinigd of gekort, dus de gemeenteraad maakt over het indienen ervan enige spoed om het voordeel op de valreep alsnog te claimen. Het voorstel wordt daarom op 15 december de gemeenteraad voor een besluit voorgelegd. De wijk Hooghkamer kan in ieder geval opgelucht ademhalen. (NK)

Uit de krant