Maarten 't Hart opent de Kunstweek, die nog tot en met zondag duurt. | Foto: fbps/Peter Schipper
Maarten 't Hart opent de Kunstweek, die nog tot en met zondag duurt. | Foto: fbps/Peter Schipper

Kunstweek zet uitroepteken achter thema 'Warmond Kunstdorp'

Algemeen Warmond

Warmond ♦ Is Warmond nu wel of geen kunstdorp? Met enige regelmaat zorgt deze vraag in Warmond voor de nodige discussie. De organisatie van de Kunstweek Warmond heeft dit jaar het heft in eigen hand genomen: ze heeft de Kunstweek Warmond 2016 het thema 'Warmond kunstdorp' gegeven. Tijdens de opening verzorgt voorzitter Hans Goudsmit een vlammend betoog dat de aanwezige kunstliefhebbers én wethouder Van Kempen ervan moet overtuigen dat Warmond inderdaad een kunstdorp is. En zo is de kunstweek al levendig voordat hij officieel geopend is.

Door Mandy van Leeuwen

"Dat thema 'Warmond kunstdorp' is uitermate gevaarlijk," toont Goudsmit zich bewust van de controversiële themakeuze. Hij concludeert vervolgens niet zomaar dat het thema gerechtvaardigd is, maar neemt de aanwezigen mee in de afweging. Hierbij trekt hij een parallel met twee andere dorpen die zich 'kunstdorp' noemen: Bergen en Ootmarsum. "Wat zijn de dingen die ons nou eigenlijk verbinden?" Een decor van inspirerende natuur, het aantrekken van vakmanschap en een cultuur van toewijding vormen volgens Goudsmit de drie componenten van een kunstdorp.

Behouden

"Dus ik durf hier met stelligheid een uitroepteken te zetten achter het thema 'Warmond Kunstdorp'," concludeert Goudsmit. Hij krijgt direct bijval van wethouder Van Kempen: "Ik dacht net al: als jij dat uitroepteken niet gaat zetten Hans, dan ga ik het doen." Nadat de wethouder het belang van kunst heeft benadrukt, concludeert hij: "Dit moet natuurlijk wel behouden blijven, ook in de komende periode." Van Kempen wijst hiermee op eerdere besluiten dat de Kunstweek na 2016 financieel zelfstandig moet zijn. Goudsmit weet direct een afspraak te regelen met de wethouder.

Kunst en zintuigen

Om het thema en de opening kracht bij te zetten, Warmonds schrijver Maarten 't Hart uitgenodigd te vertellen over 'Warmond Kunstdorp'. "Van kunst heb ik eigenlijk helemaal geen verstand," stelt 't Hart meteen. Hij gaat dan ook niet uitgebreid in op de vraag of Warmond een kunstdorp is. Sterker nog: toen hij in Warmond kwam wonen, zo grapt hij, viel iets anders dan de kunst hem op: "Verrek, hier in Warmond heet iedereen Henny." De toon is gezet: 't Hart verzorgt een vermakelijke voordracht, waarbij hij door te spreken over kunst en de zintuigen teruggrijpt op zijn oorspronkelijke vakgebied, de biologie.

Programma

Wie zijn zintuigen wil verwennen met kunst, of Warmond als kunstdorp wil aanschouwen, wordt na de opening uitgenodigd voor de expositie 'Haagweg 4 uitgelicht' in het Oude Raadhuis of voor 'Gluren bij de buren' in de vensterbanken van de Dorpsstraat. De Kunstweek Warmond biedt tot en met zondag 13 november een veelzijdig programma, met onder meer een literair café, een lezing over portretten, talloze workshops en zelfs een fado-avond.

Uit de krant