Christian Guijt kopt de gelijkmaker binnen. | Foto: Orange Pictures / Pieter Platteel

Derbywinst voor Foreholte

Algemeen Sport

Voorhout ♦ De belangrijkste wedstrijd van het jaar, zo wordt de derby tussen buren Foreholte en Teylingen steevast aangekondigd. Na twee jaar kon het publiek weer genieten van het duel, dat werd beslist in het voordeel van de thuisclub.

Belangrijk voor de wedstrijd was met name dat trainer IJzendoorn op de aangekondigde Teylinger 4-4-2 antwoordde met het opstellen van maar drie Foreholte-verdedigers. De Voorhouters verschenen in een 3-4-3 opstelling in het veld en zo werd het erg druk op het middenveld op het eerste veld van De Elsgeest.

Onmiddellijk in de openingsfase sloeg Teylingen toe. Een vrije trap van Mark van der Vlugt viel af op de 16 meter lijn en broer Tom van der Vlugt kegelde de bal achter de jarige keeper Matthijs Guijt (0-1). Heel lang liet het antwoord van Foreholte niet op zich wachten, want vanuit de tweede Voorhoutse corner kwam de bal bij Christian Guijt die de stand weer gelijk trok (1-1).

Na de gelijkmaker kwam er evenwicht in de wedstrijd. Teylingen was uit de startblokken geschoten, maar de Voorhouters hadden niet alleen met het doelpunt van Guijt de balans hersteld. Goed voetbal viel er nog te genieten in de eerste helft. Beide ploegen leverden veel strijd, wat ook in een derby verwacht mocht worden. Na 27 minuten verbrak Foreholte de status quo toen zij opnieuw vanuit een standaardsituatie wisten te scoren. De altijd aanwezige Sam Lemmers dreunde de bal vanuit de corner achter Teylingen-keeper Wessel Zonjee (2-1).

De tweede helft kenmerkte zich in het beeld van de wedstrijd dat zich in de laatste fase van de eerste helft had voorgedaan. De Voorhouters hinkten op twee gedachten: proberen we de veilige 3-1 te maken of de minimale voorsprong proberen te verdedigen? Teylingen greep z'n kans en Tom van der Vlugt ging alleen op doelman Guijt af, maar de Voorhouter-goalie bleef, zoals zo vaak in dergelijke situaties, baas in eigen doelgebied. Het spelpeil daalde in vergelijking met de eerste helft. Van beide kanten werd er slordig gespeeld, maar de spanning vergoedde veel voor het talrijke publiek. De Voorhouters kwamen niet verder dan mogelijkheden, daar waar de Teylingers nog een grote kans teniet deden via opnieuw Tom van der Vlugt, alvorens beide ploegen de absolute slotfase ingingen. Beide trainers wisselden optimaal en het was invaller Rik Brabander die de wedstrijd in Voorhouts voordeel besliste. Na een indraaiende vrije trap verscheen juist hij bij de tweede paal om binnen te tikken (3-1). De wedstrijd was gespeeld en Foreholte bevestigde de winst enkele minuten later toen Christian Guijt doorbrak over de rechterflank en uiteindelijk de bal aflegde op de volledig vrijstaande Rik Brabander die de bal in het lege doel plaatste (4-1). De Voorhoutse armen gingen omhoog in het besef dat de winst weliswaar verdiend, maar wel enigszins geflatteerd was.