Niels Langeveld (achter) viert het kampioenschap op het circuit van Barcelona. | Foto: pr.
Niels Langeveld (achter) viert het kampioenschap op het circuit van Barcelona. | Foto: pr.

Niels Langeveld kampioen SEAT Leon Eurocup

Algemeen Sport

Sassenheim ♦ Na een regelrechte thriller in twee episodes is Niels Langeveld op het circuit van Barcelona Europees kampioen geworden.

In de vrije trainingen zag het er direct uitstekend uit voor Langeveld. Hij reed een eerste en een tweede tijd en wist dat de set-up die zijn team, samen met zijn coach, steun en toeverlaat Herman de Jager , erzorgd hadden op de Spaanse piste de juiste was. In de kwalificatie reed de Sassenheimer de derde tijd, twee posities voor concurrent Paulsen en direct achter de nummer drie in het klassement, Azcona.

De start van de eerste race op zaterdag was heftig. Op het rechte eind leek Langeveld door twee concurrenten ingehaald te worden, maar de leider in het kampioenschap hield zijn rug recht en kwam toch op de derde positie de eerste bocht uit. De top drie sloeg direct een gaatje naar de achtervolgers en ging ronden lang als aan een touwtje over het Spaanse asfalt. Langeveld zocht continu een mogelijkheid om Azcona te passeren, maar pas in de achtste ronde had hij succes. Maar ook Paulsen wist Azcona te verschalken, dus had Langeveld nu beide titelconcurrenten achter zich en hij wist dat het cruciaal was om geen fouten te maken.

In de laatste drie ronden bouwde Langeveld zijn voorsprong uit naar vier seconden en scoorde zijn vijfde zege van het seizoen. Paulsen kwam in de laatste meters goed terug en dus zou de allerlaatste race van seizoen de kampioen van 2016 gaan leveren. Azcona werd vierde en haakte daarmee af in de titelstrijd.

Enorme knal

In de laatste race van het seizoen ging Langeveld als gevolg van de omgekeerde startlijst als achtste van start, direct achter zijn enige overgebleven titelconcurrent Stian Paulsen. Met een voorsprong van 20 punten wist Langeveld dat hij de Noor feitelijk alleen maar hoefde te volgen om voldoende punten te scoren. De start verliep voor Langeveld prima, maar in de eerste bocht werd hij juist door Paulsen keihard in zijn rechterflank geraakt. Beide auto's raakten naast de baan. "Het was echt een enorme knal, maar ik kon door en zag in mij spiegels dat Paulsen bleef staan." Langeveld maakte geen fout en zijn vijfde plaats betekende het kampioenschap.

Bij zowel Langeveld, zijn team als zijn coach De Jager liepen de emoties hoog op. "Echt geweldig dat het gelukt is," zei de dolgelukkige Europees kampioen. "Ik ben echt zo blij met mijn team, mijn engineer Joan en Herman. Samen hebben we dit seizoen echt een topprestatie geleverd. Ik ben ontzettend trots dat ik in mijn debuutjaar in deze zeer sterke klasse kampioen ben geworden. Ik wil dan ook mijn team, mijn ouders, mijn sponsors en Herman ontzettend bedanken voor hun ondersteuning dit seizoen. Dit kampioenschap is voor ons allemaal!"

Uit de krant