Kees den Elzen, John Bakker en Jos Warmenhoven bij het monument waar nog een aantal namen bij moeten komen. | Foto: Piet van Kampen
Kees den Elzen, John Bakker en Jos Warmenhoven bij het monument waar nog een aantal namen bij moeten komen. | Foto: Piet van Kampen

Meer namen op het monument

Algemeen Voorhout

Voorhout n De Historische Kring Voorhout maakt zich sterk om de lijst namen van de gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog compleet te krijgen. Nu prijken er op het monument op het Raadhuisplein slechts zes namen van hen die voor het volk en vaderland het leven lieten. Dat doet – met alle respect voor de helden die wel genoemd worden- geen recht aan hen die tot op heden nog onvermeld zijn gebleven.

Door Piet van Kampen

Namens de Historische Kring Voorhout maken Kees den Elzen, John Bakker en Jos Warmenhoven zich sterk om de ontbrekende namen alsnog op het oorlogsmonument geplaatst te krijgen. De gemeente Teylingen waardeert dit initiatief en staat er welwillend tegenover.

Den Elzen: "Ook aan de niet vermelde slachtoffers moet recht worden gedaan. Wij hopen dan ook voor 4 mei van het volgend jaar ons onderzoek te kunnen voltooïen, zodat ook de mannen die destijds in Voorhout woonden of geboren zijn ook hun plekje op het monument krijgen". John Bakker vult hem aan: "Ook zij die nog niet op het monument vermeld staan moeten door middel van hun naam toch ook een gezicht krijgen".

Het klinkt wellicht wat abstract 'een gezicht krijgen', maar de intentie van de mannen die er zich voor inzetten om voor de nabestaanden een tastbare herinnering te geven is duidelijk. Ook de niet genoemden behoren met hun naam op het monument vermeld te worden.

Accuraat

De heren gaan accuraat te werk en willen dat alle details kloppen. Naast de nu zes op het monument vermelde namen ontbreken er nog elf, weten ze. Over die elf personen ontvangen ze graag extra informatie als een soort dubbele controle.

Het gaat om Gerrit Jacob van Rheenen (geboren 1917), Leendert Noort (1920), Cornelis, Jacob Petrus van der Zon (1908), Boudewijn Jan Jacob Timmers (1917), Andries de Groot (1880), Engelina Geertruida van Schooten (1895), Cornelis Colijn (1905), Albertus Johannes Lestraden (1922), Johannes van Kempen (1924), Petrus Johannes van Dijk (1914), Antonius Wilhelmus van Hemert (1875), Johannes Antonius Zoet (1920), Wilhelmus Johannes Hoek (1923), Johannes Mattheus de Groot (1914), Eduard Jan Muller (1903), Nicolaas Lambertus Hermans (1926) en Gerardus Jacobus Bel (1926).

Oproep

"Wij willen de lijst van vermeldingen op het monument graag volledig maken en daarbij doen wij ook een beroep op de Voorhoutse bevolking," benadrukt Den Elzen. De uitgangspunten die het gedreven trio voor ogen heeft zijn duidelijk. Ten tijde van het overlijden moeten de gesneuvelden in Voorhout woonachtig zijn geweest. Of zij er geboren zijn doet niet ter zake. Het gaat erom dat ook zij die voor het volk en vaderland sneuvelden ook worden herdacht.

Alle informatie omtrent de nog niet vermelde slachtoffers is welkom en kan worden aangemeld bij Kees den Elzen, 0252-348707. Of mail naar info@hkv-voorhout.nl.

Uit de krant