De renovatie van De Springplank heeft meer gekost dan begroot, maar iedereen is tevreden over het resultaat. | Foto: Nico Kuyt
De renovatie van De Springplank heeft meer gekost dan begroot, maar iedereen is tevreden over het resultaat. | Foto: Nico Kuyt

Gemeente trekt lessen uit renovatie school

Algemeen

• Meer financiële zekerheid inbouwen

Teylingen ♦ De gemeente heeft geleerd van de renovatie van basisschool De Springplank in Sassenheim. Voortaan wordt bij zulke projecten budget gereserveerd voor het onverwacht aantreffen van asbest, zo valt te lezen in de evaluatie van de renovatie.

Door Nico Kuyt

De werkzaamheden aan de De Springplank waren de eerste renovatie van een schoolgebouw in Teylingen. Bovendien uniek in Nederland en een pionierswerk. De keuze voor renovatie is voordeliger geweest dan nieuwbouw, maar in de evaluatie concludeert de gemeente dat met name ten aanzien van het budget ermee wijze lessen zijn geleerd. De overschrijding van het geld kwam vooral doordat er onverwacht asbest werd aangetroffen en er gesaneerd moest worden. De aanwezigheid ervan was een tegenvaller die het project vertraagde. Het te laag begrote bedrag voor de renovatie was gedurende het hele project een struikelpunt. Het tekort aan geld leverde telkens opnieuw discussies op over wie wat moest betalen. De gemeenteraad had rond de 1,37 miljoen euro beschikbaar gesteld, maar de kosten kwamen uiteindelijk uit op circa 1,5 miljoen euro. Hiervan heeft het schoolbestuur, de Sophia Stichting, zo'n 117.000 euro voor haar rekening genomen.

Tevreden

Maar het uiteindelijke behaalde resultaat daarmee is iedereen tevreden en zeer goed te noemen en dat voor een pilot, zo stelt de evaluatie. Er staat nu een mooi, toekomstbestendig en duurzaam schoolgebouw. Het energielabel is van G naar D gegaan en de school voldoet overwegend aan de 'Frisse scholen klasse'.

Achtbaan

De Achtbaan aan de Beukenrode in Voorhout wordt in 2017 gerenoveerd, maar dat is een uitzondering. Voor de nabije toekomst verwacht de gemeente geen renovaties.

In 2020 vindt de nieuwbouw van de Sassemse Kinderburg plaats. Hier is niet gekozen voor renovatie omdat het gebouw geen groot nieuw gedeelte kent en nieuwbouw in dan beter is dan renovatie.

Uit de krant