De twee monumentale beuken in de tuin van het voormalige gemeentehuis dreigen gekapt te worden. | Foto: Nico Kuyt
De twee monumentale beuken in de tuin van het voormalige gemeentehuis dreigen gekapt te worden. | Foto: Nico Kuyt

Bezwaarcommissie buigt zich over bomen

Algemeen Warmond

Warmond n De Vereniging Betrokken Teylingers is tegen de kap van de twee monumentale rode beuken in de tuin van het voormalige gemeentehuis op Herenweg 109. De bomen zijn aan het einde van hun levensverwachting, zo vindt de ontwikkelaar van het toekomstige appartementencomplex op deze plek. B&W heeft een kapvergunning afgegeven. Vorige week hield de Bezwaarcommissie een hoorzitting over het betwiste groen.

Door Nico Kuyt

Volgens de woordvoerder van de Betrokken Teylingers, voormalig raadslid Hans Goudsmit, zijn de bomen monumentaal en gezichtsbepalend. Zij vallen naar zijn mening onder het beschermd dorpsgezicht. Hij bestrijdt dat zij zijn aangetast door de honingzwam. Eén van hen toont zelfs groeispleten. Hun boomkenner heeft naar de bomen gekeken en kon geen zwammen ontdekken. Goudsmit wil een onafhankelijk onderzoek naar de bomen, omdat de vorige in opdracht van de ontwikkelaar was uitgevoerd. Hij geeft aan dat bomen pas geveld mogen worden als de veiligheid in het geding is en dat is hier niet het geval. De bomen kunnen nog jaren mee. Daarna kunnen zij vervangen worden door een herplant.

Aftakeling

De gemeente vindt echter dat het voor de lange termijn beter is de bomen nu te kappen en te vervangen door nieuwe exemplaren van 'formaat'. Voortschrijdend inzicht heeft de ontwikkelaar doen besluiten een onderzoek te plegen naar de staat van de bomen. Hieruit kwam naar voren dat één beuk in een aftakelingsfase zit en de ander door de bouwwerkzaamheden ook versneld in deze fase terecht zou komen. Het kappen en herplaatsen is het beste. De ambtenaar wijst erop dat de monumentencommissie een positief advies heeft gegeven op de aanvraag van de kapvergunning.

Aanvullend benadrukt het team van de ontwikkelaar dat beuken heel kwetsbaar zijn bij bouwactiviteiten. Om één boom van de twee te vervangen is ook geen optie, want het nieuw invallend licht beschadigt de overgebleven boom. Met de nieuw herplantte bomen kan het weer jaren mee.

Honingzwam

Er is wel degelijk honingzwam, geeft de deskundige van de bouwer aan. Het begint als een wortelschimmel die niet te zien is. Het werkt zich dan richting stam en uit zich dan pas in bloeiende vruchtlichamen. Het onderzoek toont de symptomen van de schimmel, als bladeren die klein blijven, groeischeuten die kort zijn en dood hout. Het is binnen een paar jaar afgelopen met de bomen.

Kaalslag

Goudsmit blijft bij zijn mening en benadrukt dat een kap niet nodig is. Er is geen gevaar voor de veiligheid. Nieuwe bomen zijn minder monumentaal dan de oude beschermde bomen. Ook voor andere bomen in Warmond zijn er wensen om te kappen. Je krijgt zo een kaalslag in het dorpsgezicht. In een weerwoord stipt de gemeente aan dat er nu de kans is om goede bomen op deze plek te krijgen. Als dat na zeven jaar moet plaatsvinden is er een bij het appartementencomplex een vereniging van eigenaren en dan valt het nog maar te bezien.

De Bezwaarcommissie gaat zich nu over de bomen buigen en geeft B&W een advies of het protest tegen het verstrekken van de vergunning door B&W gegrond is.

Uit de krant