TOP speelt de openingswedstrijd in een uitverkochte sporthal De Korf. | Foto: pr./René van Dam
TOP speelt de openingswedstrijd in een uitverkochte sporthal De Korf. | Foto: pr./René van Dam

TOP verliest spannende openingswedstrijd

Algemeen Sport

Sassenheim ♦ Dat TOP de openingswedstrijd in de Korfbal League tegen PKC speelt, is bijna traditie aan het worden. Net als voorgaande jaren wonnen de bezoekers, maar dat het resultaat niets zegt over een eventuele finale aan het einde van de competitie, dat weten ze in Sassenheim maar al te goed.

Omdat TOP en PKC elkaar al jaren in de finale treffen, worden ze automatisch als eerste aan elkaar gekoppeld in het openingsweekend. De landskampioen heeft daarin het thuisvoordeel, iets waar TOP vaker van heeft kunnen genieten dan PKC. De bezoekers verloren immers in 2011, 2014 en afgelopen voorjaar de finales. Alleen in 2015 waren de rollen omgedraaid en mocht PKC zich landskampioen noemen.

Met alle kennis uit het verleden en de daarmee hooggespannen verwachtingen was het wellicht een tegenvaller. Gelukkig kon de opening van het seizoen tussen beide ploegen ook als gewone wedstrijd gezien worden. Die was niet goed maar in de tweede helft wel spannend. PKC won met 20-23 en is daarmee de eerste koploper.

Spannend komt terug

Dat de spanning nog terugkwam, was de grootste verdienste van TOP. Bij rust had de thuisploeg immers met 7-12 achter gestaan. Het aantal tegengoals was eigenlijk nog wel redelijk maar die interpretatie viel in het niet bij de absoluut onvoldoende zeven eigen treffers. "Het draaide niet", stelde TOP-coach Jan Niebeek kort. "We maakten te makkelijk fouten en het ontbrak aan de echte wilskracht om dat op te lossen". "We hadden een open gesprek in de rust over wat er niet goed ging en dat hielp", gaf Niebeek als verklaring voor de toch nog interessant wordende tweede helft. Niebeek wisselde debutante Sanne Jousma en bracht Michelle Rozenbroek in. Hij zorgde zo ook dat Jet Hendriks bij Celeste Split kwam te staan. Het scoreverloop had er wel aanleiding toe gegeven. Ruim een kwartier bleef PKC op een veilige marge maar van 15-19 werd het 19-19. PKC pakte alsnog drie punten en de eindstand werd 20-23.

Potentie

Het was nog geen wedstrijd op topniveau en in deze vorm moeten andere ploegen in de League hoopvol zijn dat er ook tegen TOP en PKC punten te halen zijn. Wie nauwkeuriger keek, zag echter dat er een enorme potentie in de ploegen schuil ging. Dat die er nog niet uitkwam, was geen teleurstelling maar juist een goed en passend begin van het nieuwe Korfbal League-seizoen. TOP kan op zaterdag de eerste punten gaan bijschrijven in de uitwedstrijd tegen AW/DTV. De Amsterdammers verloren dit weekend nipt in Nijeveen.

Uit de krant