Lisa van der Geest (l) wordt geklopt door Elma de Vries. | Foto: pr.
Lisa van der Geest (l) wordt geklopt door Elma de Vries. | Foto: pr.

Lisa van der Geest tweede in marathon

Algemeen Sport

Warmond ♦ De landelijke marathonrijders schaatsten dit weekend op de ijsbaan in Haarlem. Bijna een thuiswedstrijd voor de deelnemers van de Warmondse IJsclub.

Lisa van der Geest (WIJC en marathonploeg MKBasics.nl) stond in het KPN marathonklassement tien punten achter de nummer een, haar ploeggenote Lollobrigida. Deze kon haar plaats niet verdedigen omdat zij vanwege World Cup verplichtingen in het Japanse Nagano was. Elma de Vries stond negen punten achter Lollobrigida. Vooraf werd dus al een strijd verwacht tussen De Vries en van der Geest om het oranje pak, teken van de eerste plaats in het marathonklassement.

Groep in de aanval

De wedstrijd pakte iets anders uit; bij de eerste ontsnapping waren zowel De Vries als Van der Geest actief en met twee andere dames, Anne Tauber en Loes Adegeest, namen ze een voorsprong. Het kwartet werd echter ingerekend en daarna ging een grotere groep in de aanval. Elma de Vries zat ook bij deze ontsnapping, maar Lisa van der Geest leek de slag te missen. Corina Strikwerda, de nummer vijf van het klassement, zat ook in deze ontsnapping die kansrijk leek te zijn. Maar het was juist Strikwerda's marathon-ploeggenote Janneke Ensing die met een lange krachtinspanning het peloton terug bracht. Het was weer één grote groep.

De Vries op laatste meters sneller

Ensing forceerde vervolgens zelf de beslissende ontsnapping waarin, naast Anne Tauber, opnieuw Van der Geest en De Vries meegingen. Het viertal bouwde de voorsprong maar langzaam uit, maar van de achterblijvers kwam er geen directe dreiging. Samenwerkend kwam de kopgroep niet tot een ronde voorsprong, maar het was wel duidelijk dat zij gingen sprinten om de zege. Op de bel ging Janneke Ensing aan, maar haar versnelling werd opgevangen door Lisa van der Geest. Op het laatste rechte stuk kwam Elma de Vries nipt voorbij Van der Geest en pakte zo zowel de dagzege als het Oranje leiderspak. Ensing legde beslag op de derde plaats, terwijl Tauber als enige uit de kopgroep naast het podium greep.
Lisa van der Geest behoudt het witte pak als leidster van het Jongerenklassement.

Iris van der Stelt (WIJC en MK Basics) finishte als vijfde en Loesanne van der Geest kwam als 35ste van de 62 deelnemers over de streep. Bij de heren TOPdivisie finishte Leander van der Geest op de 26ste plaats.

Uit de krant