Afbeelding

Teylingen van A tot Z

Algemeen Teylingen van A tot Z

Rubriek • Muziek, sport en cultuur. Teylingen kent veel verenigingen, stichtingen en organisaties waar inwoners terecht kunnen. Iedere week krijgt één van deze organisaties de ruimte om zich voor te stellen in 'Van A(vondvierdaagse) tot Z(wemvereniging)'.

Naam: Voedselbank Teylingen

Opgericht in: 2009

Aantal vrijwilligers: 50

Wie zijn we en wat doen we?

Nederland is een rijk land. Toch zijn er 35.000 huishoudens afhankelijk van voedselnoodhulp. Dat geldt ook voor een aantal inwoners van de gemeente Teylingen, die met hun inkomen 'onder het minimum' zitten. Zij houden na betaling van de maandelijkse vaste lasten, zoals huur, verzekeringen, gas, licht, water en afbetaling van schulden, vaak niet genoeg geld over voor de dagelijkse boodschappen. Voedselbank Teylingen helpt deze inwoners, tijdens een periode waarin ze het financieel heel moeilijk hebben, met een wekelijks voedselpakket. De hulp geldt voor maximaal drie jaar en elk half jaar wordt de situatie per gezin opnieuw beoordeeld. Uiteraard is het de bedoeling dat mensen tijdelijk afhankelijk zijn van de voedselbank. Daarom helpen wij onze klanten via schuldhulpverlening, budgetadvies en maatschappelijk werk om hun situatie te verbeteren. Mede daardoor heeft de meerderheid van onze klanten binnen een jaar geen voedselhulp meer nodig.

Waarom is het zo'n mooie stichting?

Door ons werk zijn wij zeer actief in armoede bestrijding. Het mooie van ons werk is, dat wij voedselverspilling tegen gaan door voedsel wat over is te verdelen onder gezinnen die dat nodig hebben. Vaak dezelfde dag nog halen wij overtollig voedsel op en verdelen dat 's middags onder onze klanten.

De Voedselbank Teylingen is een onafhankelijke organisatie. Alle klanten zijn welkom, ongeacht hun afkomst, geloof of cultuur. De hulp wordt gegeven door enthousiaste vrijwilligers uit Sassenheim, Voorhout en Warmond. Onze vrijwilligers worden niet betaald en krijgen geen onkosten vergoeding. Zij zorgen voor het inzamelen van voedsel en het wekelijks samenstellen en uitdelen van de voedselpakketten. De pakketten worden één keer per week, op donderdag, uitgedeeld. Niet alleen bij het opslag- en verdeelpunt in Sassenheim, maar ook op verdeelpunten in Warmond en Voorhout. Klanten kunnen hun pakket dus dicht bij huis ophalen. Ons werk is alleen mogelijk door de financiële en materiële steun die wij ontvangen van de Teylinger gemeenschap. Tevens ondersteunt de gemeente Teylingen ons met huisvesting en een parttime maatschappelijk werker voor een professionele intake van onze klanten.

Hoe komen wij aan ons voedsel?

De inhoud van de voedselpakketten komt onder meer van inzamelingsacties. Maar ook door giften van supermarkten, bakkerijen en andere bedrijven die ons levensmiddelen schenken, die om de een of andere reden niet meer worden verkocht, maar die nog 100 procent goed van kwaliteit zijn. Ook particulieren schenken ons voedsel, bijvoorbeeld uit de moestuin. Daarnaast kopen wij soms ook levensmiddelen, om de pakketten compleet te maken. Uiteraard houden wij ons aan de richtlijnen voor voedselveiligheid van de Voedsel- en Warenautoriteit. De Keuringsdienst van Waren heeft bepaald welke levensmiddelen zonder gevaar ook na de houdbaarheidsdatum kunnen worden gebruikt.

Wat is jullie ambitie?

Onze droom is, dat ooit onze voedselhulp niet meer nodig is en wij ons zelf kunnen opheffen.

Aanmelden voor voedselhulp en informatie over steun en doneren: bel 06 114 09870 of mail naar info@voedselbankteylingen.nl. Onze stichting is ANBI goedgekeurd en lid van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken en werkt volgens de normen en richtlijnen van deze vereniging: www.voedselbankennederland.nl.

Deze rubriek wordt samengesteld in samenwerking met Welzijn Teylingen. Alles over vrijwilligerswerk vindt u op www.welzijnteylingen.nl en klik op 'vrijwilligerswerk'.

Uit de krant