Sint begroet de kinderen op het Kerkplein in Voorhout. | Foto: Esther Luijk
Sint begroet de kinderen op het Kerkplein in Voorhout. | Foto: Esther Luijk

Kinderen verwelkomen Sint

Algemeen Voorhout

Voorhout ♦ De verwelkoming van Sinterklaas in Voorhout ging afgelopen zaterdag anders dan andere jaren. Niet alleen kwam de Goedheiligman zonder stoomboot naar het dorp, ook zijn schimmel bleef op stal. Voor de kinderen maakte het allemaal weinig uit. Net als andere jaren waren zij vooral blij dat de Sint weer in het land is.

Door Esther Luijk

De intocht was dit jaar op zaterdag, in plaats van de gebruikelijke zondag. Carolien Tijsterman, lid van de Teylingen Ondernemers Vereniging (TOV) en de Sinterklaascommissie, verklaart de veranderingen. Tijsterman: "Door de werkzaamheden bij de Nagelbrug kon de Sint niet met de stoomboot aankomen. Daardoor zijn we gaan nadenken over of de intocht niet anders kon. Er was vanuit de TOV al langer de vraag of de intocht niet een keer op zaterdag georganiseerd kon worden, omdat dan de winkels open zijn. Aangezien de winkeliers van de TOV de intocht ieder jaar organiseren en ook financieren, wilden we hier graag een keer gehoor aan geven."

Puzzeltocht

De verschuiving van de intocht naar de zaterdag had ook als gevolg dat de gebruikelijke lopende intocht door het dorp met de Sint op zijn schimmel niet ging lukken. Tijsterman: "Op zondag zijn de winkels gesloten, dus het afsluiten van de Herenstraat is dan geen probleem. Op zaterdag is dat niet mogelijk. We hebben daarom besloten dat de Sint op het Kerkplein aankomt."

De wijzigingen leken geen invloed te hebben op de kinderen. Een hele menigte zong de Goedheiligman op het Kerkplein net zo hard toe als ieder ander jaar. Ook Melle (5) zingt zijn longen uit zijn lijf: "Ik heb 't een beetje koud! Mama zegt dat ik dan extra hard moet zingen. Dan krijg ik het vanzelf warm." Samen met zijn ouders deed hij mee met de Grote Pieten Puzzeltocht in het dorp. "Straks lever ik mijn boekje in bij Sinterklaas en dan krijg ik een cadeautje! Ik hoop dat het pepernoten zijn, die vind ik heel lekker!"

Journaal

Overigens waren er ook nog dingen hetzelfde ten opzichte van vorig jaar. De pieten die de Sint vergezelden hadden ook dit jaar hun bekende bruine kleur. Tijsterman: "We wilden eigenlijk het Sinterklaasjournaal afwachten en daar het uiterlijk van de pieten op afstemmen, maar dat werd voor Cultuur Verheft te kort dag. We kunnen uiteindelijk niet achterblijven bij het Sinterklaasjournaal, dus waarschijnlijk is dit wel het laatste jaar dat we bruine pieten hadden."

Vlakbij Melle springt Lotte (4) vrolijk rond in haar Sinterklaasoutfit, samen met haar twee broers. Ze malen er niet om dat de Sint niet op z'n boot aankomt, het paard mist of dat de pieten bruin zijn. Moeder Petra Paauw: "Zolang Sinterklaas er maar is, verder maakt het ze allemaal niks uit!"

Sint in Warmond

De Goedheiligman komt op zaterdag 19 november rond 13.00 uur aan in het Park Groot Leerust in Warmond. Na de aankomst in het park kan iedereen de Sint vergezellen tijdens een optocht door Warmond. Hij wordt dit jaar bijgestaan door een Pietenband. Vanaf 14.15 uur zijn kinderen uit groep 1 tot en met 4 welkom in het Trefpunt om daar, samen met de Sint, te genieten van een gezellige middag. Meer op www.vwf-warmond.nl.

Uit de krant