De locatie voor de nieuwe skeelerbaan bij de Warmondse IJsclub (WIJC). | Foto: archief
De locatie voor de nieuwe skeelerbaan bij de Warmondse IJsclub (WIJC). | Foto: archief

Raad beslist over bijdrage voor skeelerbaan

Algemeen Warmond

Warmond ♦ B&W stelt de gemeenteraad voor om geld beschikbaar te stellen voor de aanleg van een skeelerbaan op de ijsbaan van Warmond in de Veerpolder. De raadscommissie Welzijn gaat er op maandag 28 november over spreken, waarna de raad op 15 december een besluit neemt.

Door Nico Kuyt

Op 12 juli 2016 diende de Warmondse ijsclub bij de gemeente Teylingen een burgerinitiatief in voor een skeelerbaan. Zo kan ook in ijsvrije tijden geoefend worden. De club vraagt een financiële bijdrage van 125.000 euro en een garantstelling voor een lening van maximaal 25.000 euro. Wat er verder nog aan geld nodig is, betaalt de club zelf. De aanvraag is niet alleen voor de Warmondse ijsclub, maar tevens voor de schaatsverenigingen in de andere kernen van Teylingen. In een samenwerking kunnen zij alle gebruik maken van de voorziening. B&W stelt nu de raad voor om het geld beschikbaar te stellen en garant te staan voor de lening wanneer de vergunning wordt verleend en de aanbesteding is gedaan.

Wedstrijdbaan

De investering geeft volgens B&W een nieuwe vitaliteit aan de samenwerkende ijsclubs binnen Teylingen. Op dit moment wordt door hen gebruik gemaakt van de skeelerbaan in Lisserbroek. Deze baan is geen wedstrijdbaan en erg druk bezet, waardoor er voor de schaatsende jongere jeugd weinig mogelijkheid is om daar les te krijgen. Daarnaast zal de baan in Warmond de beschikking krijgen over een asfaltplein waarop techniektrainingen kunnen plaatsvinden, zonder last te hebben van de snelheidstrainingen op de baan. De baan zal dus breed inzetbaar zijn. Ook hebben de schaatsclubs aangegeven de baan beschikbaar te stellen voor de basisscholen en clinics te verzorgen. Hieruit kunnen de clubs weer jeugdleden werven. Wanneer het is aangelegd is het de enige officiële wedstrijdbaan in heel Zuid-Holland. De dichtstbijzijnde wedstrijdbaan ligt in Purmerend. De wedstrijdbaan kan dus een grote regionale aantrekkingskracht krijgen.

Financiering

De Warmondse ijsclub zal zelf de opdracht voor de aanleg van de baan uitvoeren. Zij heeft daartoe voldoende vrijwilligers beschikbaar om een aantal werkzaamheden zelf in eigen huis te verzorgen. De rest van de financiering die nodig is voor de baan heeft de club geregeld door middel van leningen bij eigen leden en bijdrages van fondsen als het Schipholfonds, Rabobankfonds en Fonds1818. Na aanleg van de baan zal een feestelijke opening plaatsvinden. De ijsclub wil de baan in 2017 aanleggen.

Uit de krant