Afbeelding

Teylingen van A tot Z

Algemeen Teylingen van A tot Z

Teylingen • Muziek, sport en cultuur. Teylingen kent veel verenigingen, stichtingen en organisaties waar inwoners terecht kunnen. Iedere week krijgt één van deze organisaties de ruimte om zich voor te stellen in 'Van A(vondvierdaagse) tot Z(wemvereniging)'.

Naam: Vereniging de Zonnebloem

Opgericht in: 1963 (afdeling Voorhout) en 1967 (afdelingen Sassenheim en Warmond)

Aantal vrijwilligers: 100

Wie zijn we en wat doen we?

In 1949 is de Zonnebloem opgericht, een landelijke vereniging, met in de loop der jaren steeds meer plaatselijke afdelingen. Deze afdelingen richten zich - zoals staat in de landelijke doelstelling - op mensen met een fysieke beperking.

Een groot aantal vrijwilligers bezoekt op gezette tijden een gast. Zo'n bezoekje kan bestaan uit het drinken van een kopje koffie, samen -al dan niet in een rolstoel- een wandeling maken of een boodschap doen. Het gaat erom dat er contact is tussen de vrijwilliger en de gast, dat een luisterend oor en/of hulp wordt geboden. Het zijn waardevolle en gezellige ontmoetingen.

Ook worden diverse activiteiten georganiseerd; gemiddeld één keer per maand, de ene keer groter dan de andere keer en wisselend van karakter. Bijvoorbeeld een bezoek aan De Keukenhof of het strand van Noordwijk, aan een toneelvoorstelling of een pannenkoekenboerderij, een high tea of een spelletjesmiddag.

Om de gasten te vervoeren wordt soms gebruik gemaakt van een touringcar met een rolstoellift of van taxibusjes, maar meestal worden de gasten vervoerd in de auto's van de vrijwilligers. Dit is vooral een financiële keuze om de uitjes betaalbaar te houden, maar betekent wel een verantwoordelijke inzet van de vrijwilligers.

De afdelingen worden niet gesubsidieerd. De inkomsten bestaan uit donaties, de deelnemersbijdragen en de opbrengst van de jaarlijkse loterij. Ook staan we soms op de braderie met een Zonnebloemkraam en vormt de verkoop van de bekende envelopjes (met prijs?) een aanvulling op de afdelingskas.

Waarvoor doen we het?

De vrijwilligers zetten zich in voor de gasten en doen er alles aan om het ze naar de zin te maken. We doen het voor de glimlach op het gezicht van de gast die bezoek krijgt en de dankbaarheid die niet altijd wordt uitgesproken, maar wel wordt gevoeld. Maar ook voor het gevoel van voldoening als een uitje succesvol is verlopen en iedereen weer veilig thuis is afgeleverd. Soms vermoeiend maar heel betekenisvol.

Wat is onze ambitie?

Onze doelstelling is en blijft het bij elkaar brengen van mensen met een fysieke beperking met de vrijwilligers om gezamenlijk te genieten.

Het aantal gasten neemt de laatste jaren toe. Dat betekent dat er meer vrijwilligers nodig zijn, die helaas moeilijk te vinden zijn. Een samenwerking tussen de drie afdelingen van De Zonnebloem ligt dan ook voor de hand. Een goed voorbeeld biedt de Katholieke Bond van Ouderen waarvan de afdelingen Sassenheim, Voorhout en Warmond, een bestuurlijke fusie zijn aangegaan. Een bestuurlijke fusie tussen de Zonnebloemafdelingen is lange termijn denken, maar intensivering van de samenwerking tussen de afdelingen is één van onze ambities.

Aanmelden en meer informatie

Afdeling Sassenheim: Gerard van der Horst tel. 0252-214759 e-mail: goengerard@gmail.com;

Afdeling Voorhout: Dineke van der Meijden tel. 0252-215173 e-mail:dvandermeijden10@gmail.com;

Afdeling Warmond: Lia Smit tel. 0252-232966 e-mail:liasmit1957@hotmail.com

Deze rubriek wordt samengesteld in samenwerking met Welzijn Teylingen. Alles over vrijwilligerswerk vindt u op www.welzijnteylingen.nl en klik op 'vrijwilligerswerk'.

Wilt u uw vereniging ook in deze rubriek, en wilt u weten hoe u dat doet? Stuur dan een e-mail naar Marian Kofoed van Welzijn Teylingen: m.kofoed@welzijnteylingen.nl.

Uit de krant