De familie Van Schie is het niet eens met de boerderij De Eenzaamheid als gemeentelijk monument. | Foto: Nico Kuyt
De familie Van Schie is het niet eens met de boerderij De Eenzaamheid als gemeentelijk monument. | Foto: Nico Kuyt

Protest tegen monumentenstatus voor De Eenzaamheid

Algemeen Warmond

Warmond • De eigenaar van de kaasboerderij De Eenzaamheid op Zwanburgerpolder 5-6-7 is het niet eens met het aanwijzen van enkele van de panden tot gemeentelijk monument. Vorige week hield de Bezwaarcommissie een hoorzitting over het protest.

Door Nico Kuyt

In de 17e eeuw stond er al bebouwing op de plek van De Eenzaamheid. In de eeuwen erna groeide het uit tot het huidige boerderijcomplex. In de 19e eeuw pachtte Cornelis van Schie het en rond 1914 kocht zijn zoon de boerderij. Sindsdien is het, nu al meer dan een eeuw, in de familie.

Enkele jaren geleden wees de gemeente diverse waardevolle panden in Teylingen aan als gemeentelijk monument. Het bezwaar van De Eenzaamheid hobbelt er nu een beetje achteraan, want destijds is besloten om te wachten tot het nieuwe bestemmingsplan geldend werd. Maar nu wordt het protest als een hekkensluiter van al de bezwaren tegen die aanwijzingen afgehandeld. En het mag duidelijk zijn dat de familie Van Schie de beschermde status niet ziet zitten. "Wij vinden het een afstraffing voor onze jarenlange investeringen in het behoud zonder die bemoeizucht van anderen en vinden het feit dat wij een biologische melkveehouderij met kaasmakerij voeren een veel groter behoudenswaardig monument dan onze gebouwen", hield Jan van Schie de commissie voor. De vrees leeft bij de eigenaren dat de beschermde status het gebruik belemmert en leidt tot hogere kosten.

Ontwikkelingen

"Het wonen en werken op een boerderij is een dynamisch iets. Een deel van de gebouwen was varkensstal, wagenschuur, paardenstal, kalverhok en opslag en in de afgelopen 60 jaar omgebouwd naar recreatie met schuur. Op deze manier kunnen we ze behouden zoals ze nu zijn. Het hoofdgebouw is nu woonhuis en kaasopslag. Maar de huisvesting van het vee is aan vernieuwing toe. Daarom pleiten wij voor ruimere gebruiksmogelijkheden", gaf hij aan.

Het is in de ogen van de familie onduidelijk of de aanwijzing voldoende ruimte geeft om op de ontwikkelingen in te spelen. De subsidiemogelijkheden lijken in ieder geval onvoldoende voor de eventuele extra kosten die aan een monument kleven. De familie onderzoekt op dit moment de mogelijkheden om het bedrijf op een duurzame, energie-neutrale manier, met verbetering van de natuurwaarden, in stand te houden. En ook deze ontwikkelingen maken het voor de familie lastig om zomaar met de aanwijzing akkoord te gaan. "Ons voorstel is om de aanwijzing in ieder geval op te schorten tot er meer duidelijkheid is over deze toekomst. Gezien de huidige staat van de gebouwen is er geen noodzaak tot bescherming", zo besloot Van Schie.

Voorkomen van sloop

Maar volgens de ambtenaar zijn al de ontwikkelingen nog slechts een 'koffiedik kijken'. Hij geeft toe dat een beschermde status wat beperkingen oplegt, maar het voorkomen van de sloop van de panden is het belangrijkste. Er mag naar zijn mening niet gezegd worden dat er niets meer kan. De panden zijn voor de gemeente en alle instanties die het hebben beoordeeld gewoonweg monumentwaardig.

In een laatste woord noemde de familie het evenwel een hinderlijke bemoeizucht. Het bedrijf is dynamisch en heeft zich ontwikkeld zoals het zich ontwikkelde. Het was altijd een eigen beslissing en de gebouwen en de polder zijn heel mooi gehouden. Er moet geen glazen koepel omheen, maar flexibiliteit is nodig. Wat de commissie ervan denkt, zal over enkele weken duidelijk worden. Dan neemt B&W op haar advies een beslissing op het bezwaar.

Uit de krant