Logo deteylinger.nl
Teylingen van A tot Z

Teylingen van A tot Z

rubriek • Muziek, sport en cultuur. Teylingen kent veel verenigingen, stichtingen en organisaties waar inwoners terecht kunnen. Om te ontspannen, om te sporten, om vrijwilligerswerk te doen of om op een andere manier een steentje bij te dragen. Iedere week krijgt één van deze organisaties de ruimte om zich voor te stellen in deze nieuwe rubriek 'Van A(vondvierdaagse) tot Z(wemvereniging)'.

Werkgroep: Teylingen Fairtrade gemeente

Opgericht: 2011

Aantal leden: 7

Wie zijn we en wat doen we?

Fairtrade wil dat producenten in ontwikkelingslanden een kans krijgen op een leven zonder armoede en met voldoende kansen op ontwikkeling. Niet door ontwikkelingshulp maar door fair met elkaar te handelen. Fairtrade betekent eerlijke handel en richt zich dus op kansarme producenten in ontwikkelingslanden.

In Teylingen is een breed samengestelde werkgroep actief, bestaande uit een groep vrijwilligers met vertegenwoordigers uit verschillende sectoren van de samenleving en een vertegenwoordiger namens de gemeente. Zij zorgden ervoor dat Teylingen de eretitel Fairtrade gemeente in mei 2014 behaalde.

Deze titel behouden is het tweede doel, want iedere twee jaar moet opnieuw worden aangetoond dat aan de zes criteria voor Fairtrade gemeente wordt voldaan. Zo moet er een werkgroep actief zijn en moet de gemeente Fairtradeproducten inkopen. Ook is het van belang dat in lokale winkels Fairtrade producten verkocht worden. Ook maatschappelijke organisaties, zoals scholen, gebruiken eerlijke producten. Daarnaast is media-aandacht een van de punten waar op wordt gelet. Het laatste aandachtspunt gaat over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Er bestaan naast Fairtrade steeds meer initiatieven die een bijdrage leveren aan een iets betere wereld. De Fairtrade Gemeente campagne waardeert dat en let daarom ook op of winkels of horeca zich onderscheiden op MVO-gebied. Zij kunnen ook MVO-deelnemer worden. Inmiddels zijn dat er ruim tien in Teylingen.

Waarom is het zo'n leuk werkgroep?

Omdat we zeer prettig samenwerken in de werkgroep en omdat je er zelf een heleboel van opsteekt over Fairtrade en duurzaamheid in het algemeen. En natuurlijk: je levert een bijdrage aan een iets betere wereld!

Wat is jullie ambitie?

- Fairtrade gemeente blijven en daartoe acties voeren en evenementen organiseren;

- Het aantal deelnemende bedrijven en maatschappelijke organisaties nog verder uitbreiden;

- Een 'Eerlijke Winkelen kaart' maken voor Teylingen; een digitale, eenvoudig op internet te vinden, kaart waarop aangegeven is welke winkels en horecazaken relatief veel Fairtrade of biologische producten verkopen, of winkels die tweedehands producten verkopen. Kijk ook op www.eerlijkwinkelen.nl.

Meer informatie is te vinden op:

Kijk op www.teylingenfairtrade.nl. Contact opnemen kan door te bellen naar 0252-215483 of stuur een e-mail naar bart.de.jong@wxs.nl.

Deze rubriek wordt samengesteld in samenwerking met Welzijn Teylingen. Alles over vrijwilligerswerk vindt u op www.welzijnteylingen.nl en klik op 'vrijwilligerswerk'.

Meer berichten