Afbeelding

Megamuziekspektakel dankzij 'crowd'

Algemeen Jacoba van Beierenfonds

Column • Binnen negen dagen wist de organisatie van de Oranje Proms in Voorhout een crowdfunding campagne op te zetten, met ondersteuning van het Jacoba van Beierenfonds Teylingen. Het resultaat is overweldigend en zorgt ervoor dat de show op vrijdagavond 16 september een groot spektakel wordt.

Als ze vrijdag in het publiek op het Kerkplein in Voorhout staat, denkt Antoinette Breedijk misschien nog even terug aan die hectische dagen in het voorjaar. De projectmanager was betrokken bij de eerste crowdfunding die door het fonds is begeleid. "Half april werd ik gebeld door de voorzitter van de Oranje Vereniging Voorhout (OVV) met de vraag of ze in samenwerking met het Jacoba van Beierenfonds Teylingen een crowdfunding campagne kon starten. Ik vroeg welke startdatum ze in gedachte hadden. Dat bleek negen dagen later op Koningsdag." Ondanks de beperkte tijd, schoten Breedijk en de OVV uit de startblokken. " Ik weet nog dat ik dacht: 'Wow, dat is wel kort dag', maar waar een wil is, is een weg."

Betrokken supporters

Crowdfunding is een van de middelen van het Jacoba van Beierenfonds om initiatieven in Teylingen (financieel) te ondersteunen. Bij een crowdfunding kan iedereen via de actiewebsite geld geven en zo samen ervoor zorgen dat een initiatief zoals de Oranje Proms door kan gaan. Er zijn vier kenmerken die een project geschikt maken voor de digitale collectebus. Met een groep betrokken supporters en mensen die zich verbonden voelen met het project is aan twee voorwaarden voldaan. Ook is het van belang dat een initiatief concreet en urgent is. Tot slot moet er natuurlijk met veel enthousiasme campagne gevoerd worden. Aanmelden voor een crowdfunding kan via www.jacobavanbeierenfondsteylingen.nl.

Feest voor iedereen

Op www.voorjebuurt.nl doneerden supporters en fans van de Oranje Proms op de eerste dag al tien procent van het streefbedrag. Uiteindelijk stond op de cheque, die in juli is uitgereikt, een bedrag van 10.105 euro, waarvan 1.500 euro door het Jacoba van Beierenfonds is gedoneerd.

Om 20.30 uur klinken de eerste noten van het muziekspektakel, maar voor Breedijk is het al geslaagd. "Voor ons is crowdfunding een belangrijk middel om te zien of er draagvlak is voor een project. De Oranjeproms '16 is een duidelijk voorbeeld is van een project met passie en lokale betrokkenheid. En je ziet, dan wordt het voor iedereen een feest."

Het Jacoba van Beierenfonds schrijft iedere maand over hun recente en toekomstige projecten. Ze geven informatie over hoe stichtingen en verenigingen een donatie kunnen aanvragen en informeren lezers hoe ze geld aan het fonds kunnen schenken. www.jacobavanbeierenfondsteylingen.nl.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant