Afbeelding

Al twee jaar 'Sinterklaas'

Algemeen Jacoba van Beierenfonds

column • 5 december 2014, de dag waarop vier Teylingers bij de notaris aan tafel hun handtekening zetten op een akte ter oprichting van Stichting Jacoba van Beierenfonds Teylingen. De datum lijkt bijna opzet, maar staat in ieder geval symbool voor het doel van het fonds. Namelijk het met financiële middelen laagdrempelig bevorderen en ondersteunen van burgerinitiatieven in de gemeente Teylingen, die bijdragen aan het vernieuwen en versterken van de samenleving. Oftewel: inwoners, verenigingen en stichtingen zonder winstoogmerk helpen het wonen en leven in de gemeente leuker en plezieriger te maken.

Met geld strooien

Maar het Jacoba van Beierenfonds strooit niet zomaar geld in de een of andere hoek. Om in aanmerking te komen voor een financiële bijdrage, moeten de initiatieven wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo is het onder andere belangrijk, dat het project of evenement binnen een afgebakende periode plaatsvindt, bijdraagt aan de samenleving van Teylingen en daar ook aantoonbaar draagvlak heeft en een bredere doelgroep bereikt dan bijvoorbeeld alleen de eigen leden. Ook moet het financieel en qua planning haalbaar zijn.

Van schooltuin tot Lentefeest

Sinds de oprichting zijn er onder deze voorwaarden al bijna twintig projecten en evenementen voor en door Teylingers gerealiseerd, zoals de aanleg van een Warmondse basisschooltuin, een speeltoestel voor de scouting in Sassenheim en het Lentefeest in Park Rusthoff. Ook op de lijst: een nieuwe ruif voor een Voorhoutse kinderboederij, een trackingsysteem voor een zeilstichting, het jubileumboek van Kleintje Pils en meest recent de jubileumfestiviteiten van Ex-Voto en de Oranje Proms in Voorhout.

Succesvol crowdfunden

Deze laatste twee projecten zijn mede tot stand gekomen door crowdfunding. Voor deze manier van 'online collecteren' biedt het Jacoba van Beierenfonds via de landelijke stichting Voor je Buurt een digitaal platform, waarmee een deel van het benodigde budget binnen het eigen netwerk kan worden ingezameld. Deze manier van fondsenwerven is in het geval van Ex-Voto en de Oranje Proms zeer succesvol verlopen en wordt ook voor toekomstige grotere aanvragen aangeboden.

Gaat u ook een project of evenement in Sassenheim, Voorhout of Warmond organiseren, waarbij u de steun van het Fonds goed kunt gebruiken? Of wilt u als particulier of bedrijf financieel bijdragen aan deze Teylingse initiatieven? Kijk dan eens op www.jacobavanbeierenfondsteylingen.nl.

Het Jacoba van Beierenfonds schrijft iedere maand over hun recente en toekomstige projecten. Ze geven informatie over hoe stichtingen en verenigingen een donatie kunnen aanvragen en informeren lezers hoe ze geld aan het fonds kunnen schenken. www.jacobavanbeierenfondsteylingen.nl.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant